Съветник на Тръмп го призова да прекъсне отношенията с Китай, ако стане президент

Робърт О'Брайън написа статия, в която призовава Тръмп за крайни, кардинални мерки

12:30 | 18 юни 2024
Автор: Антония Косева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

“Ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, той трябва да прекъсне всички икономически връзки с Китай, да обмисли разполагането на цялата американска морска пехота в Азия и да възобнови изпитанията на ядрени оръжия в реално време”, пише бившият му съветник по националната сигурност в статия, която предлага най-подробния разказ за това как може да изглежда външната политика при втори мандат на Тръмп.

Предложенията са изложени в статия, която се появи в списание Foreign Affairs, написана от последния съветник на Тръмп по националната сигурност, Робърт О'Брайън, който може да получи друга висша длъжност, ако бившият президент спечели нов мандат през ноември. 

Макар че О'Брайън помогна за по-твърдата позиция спрямо Китай, която се появи в края на мандата на Тръмп, рецептите, които той излага, далеч надхвърлят всичко, което той публично препоръчваше по онова време.

"Тъй като Китай се опитва да подкопае американската икономическа и военна сила, Вашингтон трябва да му върне услугата", пише О'Брайън в най-експлозивното политическо предписание, като казва, че "Вашингтон всъщност трябва да се стреми да отдели икономиката си от китайската".

Няма гаранция, че Тръмп ще се придържа към предложенията за политика по отношение на Китай, които О'Брайън излага в статията, особено такива, които биха имали такова сеизмично въздействие върху САЩ и света, като се има предвид колко преплетени са икономиките на двете страни. 

Но наскоро съветникът по сигурност заяви, че продължава да поддържа "редовен контакт" с бившия президент, а през последните месеци той все по-често излиза на публичната сцена, като се срещна с министър-председателя Бенямин Нетаняху в Израел и разкритикува президента Джо Байдън за това, което смята за недостатъчен отговор на атаките срещу американските войски в Ирак и Сирия.

Статията е само последната от поредица подобни инициативи от бивши служители на администрацията на Тръмп. Но предишната роля на О'Брайън и перспективата за неговото завръщане ѝ придават по-голяма тежест от другите.

Крисчън Уайтън, политическо назначение в Държавния департамент по времето на президентите Джордж Буш и Тръмп, който е помогнал изготвяне на статията, заяви, че О'Брайън е дал копие от нея на съветничката от кампанията на Тръмп Сюзи Уайлс. Уайтън казва, че Уайлс е показала разпечатано копие на Тръмп. 

Но Каролин Ливит, представител на кампанията на Тръмп, оспори този разказ, като заяви, че не е вярно, че Уайлс е показала статията на бившия президент.  

"Нека бъдем съвсем конкретни: освен ако съобщението не идва директно от президента Тръмп или от упълномощен член на неговия предизборен екип, никой аспект на бъдещите президентски кадрови или политически съобщения не трябва да се счита за официален", заявиха Уайлс и Крис Ласивита, старши съветник на кампанията, в изявление, което Ливит предостави в понеделник вечерта.

Статията е с обем над 5000 думи - "Завръщането на мира чрез сила". В нея се твърди, че 60-процентните мита за Китай, които Тръмп предложи, трябва да бъдат само първата стъпка, "последвана от по-строг контрол върху износа на всякакви технологии, които биха могли да бъдат полезни за Китай" и други мерки.

"Тази мозайка от американска слабост и провал плаче за Тръмпианско възстановяване на мира чрез сила", пише О'Брайън.

Той също така се застъпва за военно предизвикателство към Китай извън допълнителното внимание, което администрацията на Байдън отделя на Азиатско-тихоокеанския регион. О'Брайън твърди, че САЩ трябва да помогнат за разширяването на военните сили на Индонезия, Филипините и Виетнам, да увеличат военната помощ за Тайван и да засилят противоракетната отбрана и защитата на изтребителите в региона. 

О'Брайън, който е съосновател на консултантска фирма, след като напусна Белия дом, призовава за пълно преориентиране на американските сили, като заявява, че САЩ трябва да обмислят разполагането на всичките си 177 000 морски пехотинци в Тихоокеанския регион, "освобождавайки ги от мисиите в Близкия изток и Северна Африка".

Ядрени опити, Украйна


“САЩ трябва да укрепят ядрения си арсенал, като проведат подземни ядрени опити за първи път след самоналожената забрана през 1992 г., и твърди, че САЩ трябва да възобновят производството на уран-235 и плутоний-239, ако Китай и Русия продължават да отказват да участват в добросъвестни преговори за контрол на въоръженията". 

О'Брайън пише в статията, че Тръмп "е дал ясно да се разбере, че би искал да види договорено решение на войната, което да сложи край на убийствата и да запази сигурността на Украйна".  

Той пише, че подходът на Тръмп "би бил да продължи да предоставя смъртоносна помощ на Украйна, финансирана от европейските държави, като същевременно държи вратата отворена за дипломация с Русия - и държи Москва в равновесие с известна степен на непредсказуемост".

Има ходове, за които О'Брайън не призовава, и това може да е приятна изненада за разтревожените съюзници. Не се споменава оттегляне от НАТО - всъщност той казва, че Тръмп е направил отбранителния съюз по-силен, като е изискал от европейските правителства да харчат повече за отбрана. 

О'Брайън призовава Организацията на Северноатлантическия договор да ротира сухопътни и военновъздушни сили в Полша, за да увеличи капацитета си в близост до границата с Русия "и да даде недвусмислено да се разбере, че алиансът ще защитава цялата си територия от чужда агресия".

О'Брайън се спира и на раздутата според него политика на Пентагона в областта на обществените поръчки. Той се застъпва за стремеж към "по-пъргави нови доставчици в областта на отбраната като Anduril и Palantir", компании, които според него са "вкоренени в иновативния технологичен сектор", за да се избяга от скъпите и ненужни програми. Съоснователят на Anduril Палмър Люки беше домакин на благотворителна кампания за Тръмп в Калифорния по-рано този месец.

"Нямаше авторитетен предварителен преглед на външната политика на Тръмп през 2016 г.", каза Уайтън за разсъжденията на О'Брайън за статията. "Аудиторията е от чужденци и представители на естаблишмънта. Колкото и Тръмп да гледа на себе си като на бунтовник, има полза от това да се успокоят и предоставят някои неща. Мисля, че виждате това."