Продажбите на катастрофични облигации се увеличават, въпреки измененията в климата

Продажбите на катастрофични облигации са с 38% по-високи през тази година до май, отколкото през същия петмесечен период на 2023 г., който вече беше рекорден

20:14 | 11 юни 2024
Автор: Гуатам Наик
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Емитирането на катастрофични облигации току-що достигна рекордно високи стойности, тъй като пазарът се подготвя за бурен сезон на ураганите, които могат да нанесат значителни щети.

Продажбите на катастрофични облигации са с 38% по-високи през тази година до май, отколкото през същия петмесечен период на 2023 г., който вече беше рекорден, според Artemis, събираща данни за ценни книжа, свързани със застраховането. Нещо повече, емитираните само през май 4 млрд. щатски долара представляват най-големият обем катастрофични облигации, продавани някога в рамките на един месец, казва Artemis.

Изглежда, че това развитие ще промени облика на пазара, който миналата година подкрепи най-добре представящата се стратегия на хеджфонд в света. Катастрофичните облигации, които позволяват на застрахователите да прехвърлят риска на капиталовите пазари, могат да доведат до огромни загуби за инвеститорите, ако настъпи бедствие, и до огромни печалби, ако това не се случи. През 2023 г. тези облигации нараснаха с 20%, отбелязвайки най-добрата годишна възвръщаемост в почти тригодишната си история.


Растящ пазар/Изключително представяне на катастрофичните облигации

Сега някои ветерани инвеститори в катастрофични облигации търсят начини да намалят експозицията си, тъй като прогнозите сочат особено активен сезон на ураганите.

Tenax Capital, мениджър на активи, специализиран в катастрофични облигации, казва, че е необходим по-голям контрол, когато различни агенции за прогнози предвиждат по-активен ураганен сезон от обикновено, което след това се отразява в ежедневните решения за портфейла.

Облигациите, които са на прицел, са тези, които са най-подходящи за екстремни метеорологични събития, казва Тоби Пуге, анализатор в базираната в Лондон Tenax. Сега фонд мениджърът е „още по-стриктен в това, което купуваме“, и ограничава инвестициите до катастрофични облигации, които се задействат от статистически редки, големи събития, каза той.

Екстремните метеорологични явления са сред редица параметри, които стимулират емитирането на облигациите. Други включват инфлацията и гъстотата на населението. Всички тези параметри се повишиха през последните години, което накара застрахователите и презастрахователите да разчитат по-силно на капиталовите пазари за покриване на потенциални загуби.

Емитирането на облигации, включително неимуществени и частни транзакции, достигна исторически връх от над 16 млрд. долара през 2023 г. Текущата стойност на неизплатените катастрофични облигации възлиза на 49 млрд. долара, изчислява Artemis. От решаващо значение е, че през миналата година имаше сравнително малко метеорологични събития, които в крайна сметка задействаха клаузи за плащане по облигациите, което остави инвеститорите в изключително добро състояние.

Тази година рисковете изглеждат по-големи.

Благодарение на почти рекордните температури на океана и преминаването към условията на Ла Ниня се очаква САЩ да станат свидетели на изключително активен сезон на ураганите. Учените от Държавния университет в Колорадо прогнозират 23 именувани бури, 11 урагана и пет големи урагана, което е значително повече от средното за историята. Те предупреждават също така за по-голяма вероятност поне един голям ураган да достигне сушата тази година.

Никой не може да предвиди с точност размера или пътя на карибската буря. Но поредица от натрупващи се рискове - изменението на климата, повишената експозиция на недвижими имоти и инфлацията - повишават финансовото въздействие на всеки сезон на бури и особено на по-активен такъв.

„През миналата година САЩ избегнаха истински катастрофален сезон на ураганите, но ако прогнозите са верни, през 2024 г. може да нямаме такъв късмет“, казва Адам Каминс, икономист в Moody's Analytics, подразделение на Moody's. „При наличието на малко признаци за забавяне на строителството във високорисковите крайбрежни райони една голяма буря би имала значителни последици.“

Перспективите за Флорида, където става все по-трудно да се получи достъп до застраховка, сега карат инвеститорите в катастрофични облигации да се отнасят предпазливо към някои кътчета на пазара.

„Няма да се изненадам, ако някои инвеститори кажат, че тази година няма да издават облигации за вятърни бури във Флорида“, каза Джеймс Ек, старши кредитен експерт в Moody's.

Предвид нарастващия риск, свързан с притежаването на тези ценни книжа, инвеститорите вече изискват по-висока възвръщаемост от емитентите. От Artemis отбелязват, че спредовете по тези облигации са нараснали с 23% между март и края на май.

Twelve Capital, мениджър на активи, заяви, че настоящата пазарна динамика може дори да предостави някои възможности за инвеститорите.

„Тъй като последните прогнози за ураганите сочат потенциално активен сезон, наблюдаваме повече трудности за онези участници на пазара, които са закъснели в процеса на пласиране на сложни структури, катастрофични облигации със задействане на индустриални загуби или агрегирани покрития“, заявиха от Twelve Capital в скорошна публикация в LinkedIn. „Тези признаци на втвърдяване, които неотдавна изтласкаха доходността на катастрфоичните облигации на най-високото им ниво от септември 2023 г., трябва да се приемат положително от инвеститорите, тъй като подчертават перспективите за потенциално продължителни атрактивни спредове.“

Междувременно застрахователите и презастрахователите продължават да прехвърлят на капиталовите пазари големи части от своя риск от природни бедствия. Сред известните емитенти са Citizens Property Insurance Corp., застрахователят на имущество от последна инстанция във Флорида, който наскоро финализира катастрофични облигации на стойност 1,1 млрд. долара преди периода на ураганите. Тексаската асоциация за застраховане срещу ураганни бури наскоро спонсорира облигация на стойност 1,4 млрд. долара, която е най-голямата досега.

Страните, изложени на екстремни климатични рискове, също използват пазара на катастрофични облигации. През април Световната банка емитира три облигации, които осигуряват застрахователно покритие срещу бури и земетресения за Мексико в размер на 420 млн. долара. Седмица по-късно банката пусна на пазара катастрофична облигация за 150 млн. долара за Ямайка срещу бури с имена. Сделките са част от целта на Световната банка да увеличи сумата, която е в обращение в катастрофични облигации, до 5 млрд. долара през следващите няколко години.

Със сигурност по-активният сезон на ураганите невинаги означава повече загуби от тези облигации.

„Всичко се свежда до мястото, където ураганът ще достигне сушата“, казва Чарлз Греъм, застрахователен анализатор в Bloomberg Intelligence. Една буря в слабо населен селски район може да причини малки щети, „но ако нещо премине през Маями, ще бъде съвсем различно“, каза той.

Историята показва, че „не е задължително по-големите загуби да бъдат предизвикани от активен сезон“, се казва в неотдавнашен доклад на Man AHL, подразделение на Man Group Plc, най-големият публично търгуван хедж фонд в света.

Въпреки това изменението на климата става все по-непредвидимо за инвеститорите в катастрофични облигации. От Moody's отбелязват, че 17 от 19-те урагана, причинили най-много щети в САЩ са се случили през последните 20 години, дори и след отчитане на инфлацията. Към това се добавя и рязкото увеличаване на честотата на събитията за милиарди долари.

Според Moody's скъпите урагани заплашват да „дестабилизират“ застрахователния пазар, тъй като някои застрахователи бягат от високорискови райони като Флорида и Калифорния.