Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Българска компания симулира наводнения и щетите от тях, с цел превенция

Мариана Дамова, основател на лаборатория Мозайка - лаборатория за хуманизиращи технологии, в "Made in Green" 10.06.2024 г.

21:33 | 10 юни 2024
Автор: Георги Месробович

ИИ може да дава сигнали за предварителна реакция при дадени климатични катаклизми. Най-новият проект на лаборатория Мозайка е свързан със симулиране на наводнения и тяхното предвиждане на база изкуствен интелект. Моделът дава възможност и да бъдат разгледани и последствията, като целта винаги е превенция. Това би помогнало да се подобрят протоколите за реакция в бедствени ситуации в България, както и да се надградят плановете на общини и други отговорни институции, това коментира Мариана Дамова, основател на лаборатория Мозайка - лаборатория за хуманизиращи технологии, в предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

През тази година сме свидетели на ефектът от климатичните промени по света и в България, като в началото на годината се наблюдаваха силни важели и необичайно горещо или студено време, като това се отразява на водните ресурси в страната и на стопанския живот, каза Дамова. През пролетта се наблюдаваха силни валежи, придружавани и с градушки, в някои части на страната, докато други региони страдаха от засушаване.

Европа в последните години се бори с наводнения, от което поне България не е толкова застрашена до този момент. Необичайният климат, породен от климатичните промени, създава нуждата да се прогнозират и овладяват тези процеси по-ефективно и бързо. Тук идва и ролята на изкуственият интелект, който има силна роля по отношение работа в посока овладяване на кризи.

Гостът обясни, че ИИ е инструмент, с който се  измерват постъпващите водни количества и се планира как да се използват наличните ресурси. Изкуственият интелект може и да симулира дадени сценарии на бедствия, като да покаже щетите, засегнатите райони и да изчисли нужните ресурси за справяне с подобен случай. Това дава по-дългосрочна предвидимост за управляващите.

Технологията помага и на учените да вършат по-ефективно и бързо работата си. ИИ може да дава сигнали за предварителна реакция при дадени климатични катаклизми. Най-новият проект на лаборатория Мозайка е свързан със симулиране на наводнения и тяхното предвиждане на база изкуствен интелект. Моделът дава възможност и да бъдат разгледани и последствията, като целта винаги е превенция.

Това би помогнало да се подобрят протоколите за реакция в бедствени ситуации в България, както и да се надградят плановете на общини и други отговорни институции. Важно е да има добри механизми за съхранението на водата, за да може да разполагаме с нея при нужда в ситуация на засушаване. Друг проблем за страната ни е разхищението на вода, което е в големи степени.

Гостът смята, че обществото става все по-осъзнато на тема климат и опазване на околната среда, както и стават по-пестеливи в потреблението на вода.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.