Германия ще ускори проектите за водород, за да намали въглеродните емисии

Правителството ще улесни получаването на разрешителни за разработване на проекти с по-кратки екологични проверки за производство, съхранение и транспортиране на водород

19:35 | 29 май 2024
Автор: Петра Сорж
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще ускори издаването на разрешителни за водородни проекти и ще прекрати забраната за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, тъй като се опитва да изчисти своята индустрия, която използва много изкопаеми горива.

Правителството ще улесни получаването на разрешителни за разработване на проекти с по-кратки екологични проверки за производство, съхранение и транспортиране на водород. Най-голямата икономика в Европа иска да намали въглеродните емисии с 65% до 2030 г., за да достигне нулеви нетни емисии до 2045 г., пет години по-рано от Европейския съюз.

Германия ще подкрепи тази стъпка с „много средства“, заяви Михаел Келнер, парламентарен държавен секретар на Министерството на икономиката, на конгреса за иновации в областта на зеления водород в Дрезден. Според Келнер тази година тя планира 4,6 милиарда евро.

Германия планира да замени своите електроцентрали на лигнитни въглища с природен газ през следващото десетилетие. Правителството иска тези газови централи в бъдеще да могат да преминават към водород, за да подпомогнат захранването на гладните за енергия индустрии. Страната е сред първите в света, които представиха проект за основна водородна мрежа, която да свързва основните й промишлени центрове и да се простира на 9600 км. По-ниските цени на природния газ забавиха икономическия тласък за преминаване към водород, а в целия свят проектите са в застой, тъй като компаниите не бързат да заделят средства.

Но Берлин продължава напред. По-рано този месец Националният съвет по въпросите за водорода, правителствен консултативен орган, увеличи прогнозата си за бъдещото търсене на водород в страната с 14% до 2030 г.

За секторите, които не могат да се декарбонизират с водород - като цимент или изгаряне на отпадъци - в Германия ще стане възможно улавянето, съхранението и използването на въглероден диоксид. Проектозаконът включва и възможност за използване на технологията за електроцентрали, работещи с газ.

Правителството трябва да приеме т.нар. закон за ускоряване на използването на водорода и стратегията за управление на въглеродните емисии в кабинета в сряда.