ЕС и Австралия подписаха пакт за инвестиции в критични минерали

Меморандумът за разбирателство ще бъде последван от съвместно разработване на „конкретни действия“ през следващите 6 месеца

12:30 | 28 май 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Австралия и Европейският съюз сключиха споразумение за засилване на сътрудничеството и инвестициите в критични минерали, което е част от стремежа на западните държави да отслабят хватката на Китай върху веригите за доставка на суровини, които са от съществено значение за високотехнологичното и екологичното производство.

Във вторник министрите в Канбера и Брюксел подписаха меморандум за разбирателство, който ще бъде последван от съвместно разработване на „конкретни действия“ през следващите шест месеца за подобряване на сътрудничеството по проекти за критични минерали.

„Австралия е партньор със сходно мислене и световен лидер, когато става въпрос за критични суровини“, заяви в изявление комисарят на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис. „Това партньорство бележи голяма стъпка напред в усилията ни да осигурим по-устойчиви доставки на критични суровини за ЕС, като същевременно насърчаваме инвестициите в Австралия.“

Проблемът с управлението на ресурсите в Европа | Китай е най-големият доставчик на ЕС на редица важни суровини

През последните години САЩ и техните съюзници работят за създаване на алтернативни източници на критични минерали като литий, кобалт и никел, които се използват в производството на оборудване, включително компютърни чипове, слънчеви панели и военна техника.

Понастоящем Китай контролира голяма част от доставките, което оставя САЩ потенциално изложени на ограничения върху износа предвид засилващата се стратегическа конкуренция между Вашингтон и Пекин.

Достъпът до критични материали се превърна в сериозна грижа за ЕС поради възможността Китай да превърне в оръжие господстващото си положение в сектора. Австралия разполага с огромни залежи на няколко важни минерала, които до голяма степен са неразработени и се опитва да изгради местната си индустрия чрез финансови инструменти и данъчни стимули, включително нови мерки, обявени в бюджета през май.

Съгласно подписания във вторник меморандум за разбирателство Австралия и ЕС ще се стремят да увеличат инвестициите в проекти за критични минерали, включително в съвместни предприятия, както и да си сътрудничат в областта на научните изследвания и иновациите.