SpaceX обмисля продажба на акции при оценка от $200 млрд.

Цената на предстоящото търгово предложение не е определена, но SpaceX обмисля да предложи акции на цена от 108 до 110 долара за брой

13:56 | 24 май 2024
Автор: Джилиан Тан,Лорен Гръш
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според запознати SpaceX на Илон Мъск е започнала обсъждания за продажба на съществуващи акции на цена, която би могла да оцени компанията на около 200 млрд. долара, според запознати с въпроса.

SpaceX обсъжда търгово предложение - сделка, която позволява на служители и вътрешни лица като инвеститорите да продават акции - което може да започне през юни, казаха някои от хората при условие за анонимност. Цената на предстоящото търгово предложение не е определена, но SpaceX обмисля да предложи акции на цена от 108 до 110 долара за брой, каза един от хората.

Условията не са финализирани и размерът на търговото предложение може да се промени в зависимост от интереса както на продавачите, така и на купувачите с вътрешна информация.

„Правим кръгове на ликвидност за служителите и инвеститорите на всеки ~6 месеца“, публикува Мъск в X, като споменава периодичните търгове. Той заяви, че SpaceX няма нужда от допълнителен капитал и ще изкупува обратно акции.

Оценката от 200 млрд. долара би била по-висока от оценката от 180 млрд. долара, която компанията получи чрез последното си търгово предложение. По пазарна капитализация SpaceX вече е на нивото на някои от най-големите публично търгувани компании в света.

Представители на SpaceX, официално известна като Space Exploration Technologies Corp., не отговориха веднага на запитванията за коментар.