ASML и TSMC могат да деактивират машините за производство на чипове при нападение от Китай

ASML е доставила повече от 200 от тези машини на клиенти извън Китай, като TSMC е закупила повече от тях от всеки друг производител на чипове

15:35 | 21 май 2024
Обновен: 16:01 | 21 май 2024
Автор: Дидрик Баазил, Чаган Коч и Джордан Робъртсън
Снимка: ASML
Снимка: ASML

Според запознати ASML Holding NV и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. разполагат с начини за деактивиране на най-сложните машини за производство на чипове в света, в случай че Китай нахлуе в Тайван.

Длъжностни лица от правителството на САЩ са изразили загриженост в частни разговори пред своите нидерландски и тайвански колеги за това какво ще се случи, ако китайската агресия прерасне в нападение срещу острова, отговорен за производството на по-голямата част от съвременните полупроводници в света, казват двама от източниците, които са говорили при условие за анонимност.

ASML е уверила официалните лица за способността си да деактивира машините от разстояние, когато нидерландското правителство се е срещнало с компанията по повод заплахата, казаха други две лица. Нидерландия е провела симулации на евентуална инвазия, за да оцени по-добре рисковете, добавиха те.

Говорителите на ASML, TSMC и нидерландското министерство на търговията отказаха коментар. Говорителите на Съвета за национална сигурност на Белия дом, Министерството на отбраната на САЩ и Министерството на търговията на САЩ не отговориха на изпратените по електронната поща молби за коментар.
Дистанционното изключване се отнася за линията машини за екстремно ултравиолетово лъчение на нидерландската компания ASML, известни в индустрията като EUV, за които TSMC е най-големият ѝ клиент.

Машините EUV използват високочестотни светлинни вълни, за да отпечатват най-малките съществуващи транзистори за микрочипове – като създават чипове, които могат да се използват за изкуствен интелект, както и за по-чувствителни военни приложения.

Китай отдавна твърди, че остров Тайван е негова територия, като президентът Си Дзинпин се застъпва за мирно обединение, но в същото време отказва да изключи военна намеса. Докато американски официални лица предупреждават, че Китай се стреми да има възможност да нахлуе в Тайван до 2027 г., тайвански официални лица омаловажават заплахата от предстоящо нахлуване, а представители на властта в Пекин заявяват, че американските предупреждения за сроковете са неоснователни. Народноосвободителната армия не струпва войски по крайбрежието и Си е съсредоточен главно върху стабилизирането на китайската икономика, за да постигне дългосрочните цели за развитие.

Глобална война за чипове
С размерите на градски автобус, машините за екстремно ултравиолетово лъчение изискват редовно обслужване и актуализации. Като част от това компанията може дистанционно да наложи тяхното изключване, казаха източниците. Базираната във Велдховен компания е единственият в света производител на тези машини, всяка от които струва над 200 млн. евро.

Технологията на ASML отдавна е обект на правителствени интервенции, целящи да предотвратят попадането ѝ в неподходящи ръце. Нидерландия например забранява на компанията да продава EUV машини на Китай поради опасенията на САЩ, че те могат да дадат предимство на съперника им в световната война за чипове. Именно по искане на САЩ тази година нидерландците започнаха да спират износа на следващите по сложност машини за производство на чипове на ASML

Още преди тази забрана да влезе в сила, американските власти са поискали от ASML да отмени някои планирани преди това доставки за китайски клиенти, съобщи Bloomberg News.

Компанията очаква до 15% от тазгодишните продажби за Китай да бъдат засегнати от последните мерки за контрол на износа. Данните сочат, че ограниченията може би са въведени твърде късно, за да спрат напредъка на Китай.

Китай е най-големият пазар на ASML дори след контрола на износа |

Миналата година Huawei Technologies Co. произведе смартфон, който да конкурира iPhone на Apple Inc., използвайки чипове, произведени с по-стари машини на ASML в комбинация с инструменти от двама американски доставчици, съобщи Bloomberg News през октомври, след като разглоби телефона.

Пекин превърна технологичната независимост в национален приоритет и усилията на Huawei да развие вътрешния дизайн и производство на чипове получиха правителствена подкрепа. Администрацията на Байдън също се стреми да стимулира производството на полупроводници на американска земя, като обеща 39 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства за производителите на чипове, за да се предпази от евентуални бъдещи смущения във веригата за доставки. Залогът е голям, тъй като около 90% от най-модерните чипове в света се произвеждат в Тайван.

На 20 май в Тайван встъпи в длъжност новият президент Лай Чин-те, който беше заклеймен от Пекин като „подстрекател към война“. Машините за екстремно ултравиолетово лъчение помогнаха на ASML да се превърне в най-ценната технологична акция в Европа с пазарна капитализация от 370 млрд. долара - повече от два пъти по-голяма от тази на нейния клиент Intel Corp.

ASML е доставила повече от 200 от тези машини на клиенти извън Китай, откакто са разработени за първи път през 2016 г., като TSMC е закупила повече от тях от всеки друг производител на чипове.

EUV машините изискват толкова честа поддръжка, че без резервните части на ASML те бързо биха спрели да работят, казват източниците. Поддръжката на място на EUV представлява предизвикателство, тъй като те се намират в чисти помещения, които изискват от инженерите да носят специални костюми, за да избегнат замърсяване.

ASML предлага на някои клиенти договори за съвместно обслужване, при които те сами извършват част от рутинната поддръжка, което позволява на клиенти като TSMC да имат достъп до системата на собствените си машини. ASML твърди, че няма достъп до патентовани данни на своите клиенти.

Председателят на TSMC Марк Лиу намекна в интервю за CNN през септември, че всеки нашественик в Тайван ще открие, че машините за производство на чипове на неговата компания не работят. „Никой не може да контролира TSMC със сила“, каза Лиу. „Ако има военно нахлуване, фабриката на TSMC ще спре да функционира.“