Boeing и Airbus работят със Саудитска Арабия за метали за самолети

Саудитска Арабия се стреми да се превърне в нов център за метали и минно дело, тъй като търси начини да диверсифицира икономиката си от петрола

20:30 | 20 май 2024
Автор: Фахад Абулжадайел,Матю Мартин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия заяви, че работи с водещите производители на самолети Boeing и Airbus, за да получи одобрение за използване на алуминий и титан в техните самолети като част от усилията за увеличаване на производството в кралството.

Получаването на сертификата потенциално би помогнало на производителите на самолети да преодолеят пречките при доставките, включително трудностите при осигуряването на някои суровини. Саудитска Арабия също така обсъжда възможността за производство на повече компоненти за самолети на местно ниво, според Главната служба за гражданска авиация на Саудитска Арабия (GACA).

„Boeing, Airbus и Embraer проявяват интерес към създаването на дългосрочни съоръжения за определени компоненти в кралството“, заяви Абдулазиз Ал-Дуайледж, президент на организацията, известна като GACA, в интервю преди Форума за бъдещата авиация в Рияд, който започна в понеделник.

Саудитска Арабия се стреми да се превърне в нов център за метали и минно дело, тъй като търси начини да диверсифицира икономиката си от петрола. Преговорите с авиационните гиганти за участие в техните поръчки за метали се провеждат в момент, когато кралството ще бъде основен източник на нови поръчки за самолети. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман има амбиции да изгради транспортната индустрия на страната, включително чрез цялостно преструктуриране на авиационния сектор и създаване на нови авиокомпании.

Водещият авиопревозвач Saudia обяви днес, че е поръчал 105 тяснофюзелажни самолета от Airbus - най-голямата поръчка в 80-годишната история на авиокомпанията. Компанията е искала още повече самолети, но не е успяла да си осигури допълнителни места за доставка от Airbus преди 2032 г.

Миналата година Saudia поръча десетки самолети Boeing, както и Riyadh Air - новата авиокомпания, която е в процес на създаване от държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

През 2023 година Boeing подписа меморандум за разбирателство с местния конгломерат Tasnee за проучване на възможностите за разработване на авиационен титан в Саудитска Арабия. Според изявлението на компанията тя произвежда около 10% от световната титановия материал, който е изключително важен за авиационната индустрия.

Ал-Дуайледж от GACA смята, че Boeing запазва позицията си на водещ производител в областта на авиацията, дори когато компанията се бори с последиците от най-тежката си криза от години.

Саудитска Арабия има за цел да привлече инвестиции в размер на 100 млрд. долара в авиационния сектор до 2030 г., главно благодарение на разходите на суверенния фонд на Саудитска Арабия, каза Ал-Дуайледж. По негови оценки около половината от тази сума ще бъде похарчена за летища и инфраструктура, а останалата част - за самолети и други дейности.

GACA планира да приватизира летищата си до 2030 г., като следващото наред е международното летище Абха в южната част на кралството. Заинтересованите страни включват глобални оператори, изпълнители и чуждестранни мениджъри на активи.