Най-голямата румънска банка ще ограничи сливанията и придобиванията

Най-активният купувач на банки в Румъния през последното десетилетие, все още търси възможности, но "става все по-трудно" да разглежда малки сделки поради нарастващите разходи за интеграция

17:13 | 23 април 2024
Обновен: 17:13 | 23 април 2024
Автор: Андра Тиму,Ирина Вилку
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата румънска банка заяви, че вероятно ще забави покупките си в черноморската страна, след като сключи сделка за придобиване на местното подразделение на унгарската OTP Bank Nyrt.

Banca Transilvania SA, най-активният купувач на банки в Румъния през последното десетилетие, все още търси възможности, но "става все по-трудно" да разглежда малки сделки поради нарастващите разходи за интеграция, заяви главният изпълнителен директор Омер Тетик.

"Имахме активна роля в този процес, но от позицията, на която се намираме сега, става все по-трудно да оправдаем разглеждането на малки кредитори, така че ще бъдем по-селективни занапред", каза Тетик по време на конференция в Букурещ във вторник.

През последните две години западноевропейски кредитори като UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo SpA се опитаха да разширят дейността си на румънския пазар чрез сделки, а големи инвестиционни фондове също проявиха интерес към сектора. В Румъния има повече от 30 банки, като по-голямата част от пазарния дял е съсредоточена сред 10-те най-големи играчи.

Пазарният дял на UniCredit ще се увеличи след приключването на договорената през октомври сделка за закупуване на румънското подразделение на Alpha Bank SA, тъй като неотдавнашната вълна от сделки пренареди класацията в Румъния.

"Ясно е, че в румънската банкова система все още има място за консолидация, тъй като оперативните разходи се увеличават и това се отразява на по-малките банки", казва Тетик.