"Физическите рискове", свързани с изменението на климата, застигат банките

Икономическите сътресения, присъщи на сегашната траектория на глобалното затопляне, могат да доведат до това банките да се сблъскат със загуби по кредити и влошени баланси

18:15 | 19 април 2024
Автор: Аластайр Марш
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като светът все повече се отклонява от целта си за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, банките все повече трябва да обръщат внимание на финансовите последици от бързото затопляне на планетата.

Икономическите сътресения, присъщи на сегашната траектория на глобалното затопляне, могат да доведат до това банките да се сблъскат със загуби по кредити и влошени баланси. Базелският комитет за банков надзор заяви, че изменението на климата има потенциал да засегне "сигурността и надеждността на банките и стабилността на банковата система като цяло".

Доскоро банките се фокусираха главно върху това какво означават т.нар. преходни рискове за техния основен бизнес. Тези рискове са свързани с промени в стойността на активите и други разходи, свързани с декарбонизацията на световната икономика.

Но тъй като температурите се покачват по целия свят, предизвиквайки смъртоносен коктейл от горски пожари, бури и суша, банките вече са принудени да обръщат по-голямо внимание на така наречените "физически рискове".

Потенциалните загуби от екстремни явления и дългосрочни промени в метеорологичните модели стават все по-значими, което принуждава финансовата индустрия да "изостри разбирането си" за физическите рискове, казва Джанлука Канталупи, ръководител на отдела за климатични, природни и социални рискове в JPMorgan Chase & Co.

И не е тайна защо. Ето само някои от последните бедствия: Наводненията в Пакистан са унищожили 2,2% от брутния вътрешен продукт на страната през 2022 г.; най-лошият сезон на горските пожари в Канада през 2023 г. е нанесъл тежки поражения на местната икономика; а опустошителната суша в Панамския канал е нарушила функционирането на водния път, по който се осъществява световна търговия на стойност 270 млрд. долара годишно.

"Тези събития се случват все по-често и затова трябва да бъдем образовани, за да сме наясно с риска", каза Канталупи. "Трябва да знам физическите рискове, с които банката може да се сблъска, когато взема решения за отпускане на кредити: Ще се сблъска ли една компания за полупроводници с недостиг на вода? Дали изсичането на горите в някои провинции ще доведе до свлачища, които ще разрушат фабрики или друга инфраструктура?"

За да се подготви за нарастващия брой екологични катастрофи, JPMorgan добавя персонал за оценка на подобни рискове, включително Канталупи, който се присъедини към компанията в края на миналата година от Credit Suisse. Банката наема специалисти по моделиране на катастрофи, които могат да оценяват потенциалното въздействие на тежки метеорологични събития върху портфейлите от недвижими имоти на JPMorgan.

През декември анализатори на BloombergNEF публикуваха доклад, в който се посочва, че въздействието на екстремните климатични събития върху компаниите може да варира от намаляване на приходите до фалит, въпреки че малко от тях осъзнават рисковете, пред които са изправени. Изследването установи, че 65% от анализираните над 2000 компании не са успели да идентифицират областите от дейността си, които могат да бъдат уязвими от физически рискове, а още по-малко компании извършват финансови оценки на свързаните с климата рискове.

Миналия месец Citigroup Inc. заяви в своя доклад за климата, че физическите последици от изменението на климата могат да предизвикат множество други проблеми, като например кредитен, ликвиден и оперативен риск. За да оцени уязвимостта на своите кредитни експозиции към климатичните рискове, банката въведе така наречената "карта на климатичния риск" (Climate Risk Heat Map), която показва бизнес областите с най-високи физически рискове и рискове от прехода.

Според Ситигруп нейният кредитен портфейл за добив на нефт и газ на стойност 15,8 млрд. долара има най-високата оценка на преходния риск - 4, и оценка на физическия риск - 3. Двата сектора с най-висока оценка на физическия риск са полупроводниците и пристанищата.

"Това стана все по-голям проблем", особено през последните шест месеца, казва Андрю Карп, глобален ръководител на групата за устойчиви банкови решения в Bank of America Corp. "Нараства притеснението от нарастващите разходи, а в някои случаи и от намалената наличност на застраховки, както и от това как климатичният риск ще се прояви във финансови рискове."

Устойчиво финансиране накратко

Въпреки нарастващото осъзнаване на сериозната заплаха, която представлява глобалното затопляне, американските банки все пак увеличават залозите си за индустрията, която е най-отговорна за неговото ускоряване. Група от американски регионални банки увеличава кредитирането на клиенти, занимаващи се с добив на нефт, газ и въглища, завладявайки пазарен дял, докато по-големите европейски конкуренти се отдръпват. Списъкът на финансиращите изкопаемите горива включва Citizens Financial Group Inc., BOK Financial Corp. и Truist Securities Inc., според данни, събрани от Bloomberg. От края на 2021 г. насам компаниите са се изкачили между 13 и 40 стъпала в класацията на финансиращите големи петролни компании, което ги поставя сред 35-те най-големи банки в света по брой сделки. Fifth Third Securities Inc. и US Bancorp, които вече са в топ 30, са се изкачили с 10 стъпала за същия период.


Пет банки в САЩ са увеличили кредитирането за изкопаеми горива