Засяването на облаци може да е причина за потопа в Дубай

Джумана Бърсече, Bloomberg

09:30 | 19 април 2024
Обновен: 14:54 | 19 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Не вярвах, че ще говоря за това. Включваме от Дубай Джумана от Bloomberg. Имам хиляди въпроси. Джумана работи с Брет Хъдсън, с когото съм работил дълги години. Той пътува до Дубай, за да се увери, че Джумана е добре на новата си работа в Bloomberg за Близкия изток. Тази сутрин тя е човекът на времето на Surveillance. Джумана, дъжд в Дубай! Не сме виждали такова нещо от 75г. Да започнем с въпроса защо. Защо имаше библейски потоп?

Може би съвпадение, защото дойдох в Bloomberg преди 2 дни.. Но шегата настрана, вчера се случи нещо шокиращо. Започнах работа в понеделник и имам чувството, че е било преди 2 седмици, заради всичко, което се случи.

Съвпадна и с първия ден на децата ми в детската градина.

Всички излизахме. Мама отиваше на работа, децата – в училище. И тогава получихме съобщение от детската градина, че училищата ще бъдат затворени на другия ден поради потенциални поройни дъждове.

Погледнах съпруга ми. Ние живеем от 18 години във Великобритания. Запитахме се защо затварят училищата заради малко дъжд? За Лондон това е ежедневие. Я да видим какво ще научим.

И след 24ч над 100 мм валежи паднаха в Дубай.

Как се справя правителството? Това е толкова необичайно. Каква е реакцията на ОАЕ и на семействата там, на кралското семейство?

Официалната реакция беше, че това е „благодатен дъжд“. Нека ви обясня. За мен е съвсем ново. Не бях запозната с практиката да се сеят облаци. Всеки, който не знае какво е това: метод, който някои правителства в региона използват, за да предизвикат валежи.

Когато открият формиране на облаци, вкарват някакво вещество в тях – в случая мисля, че било сол. Всичко с йод става. Целта е това вещество да привлече влагата, за да предизвика валежи в пустинни райони. Така се случва в Близкия изток и тук, в ОАЕ.

Някои хора казват – това са предположения, обвинения, които правителството отрича – че това е пример как са прекалили, докато са засявали облаци.

Ефектът беше не просто силен дъжд в ОАЕ, както и в други части на региона. Пакистан и други.

С Джумана ще обядваме в Ню Йорк, когато дойде тук след няколко седмици. Но сега ми отговорете на един въпрос. Какви са щетите? Вие сте на място там. Видях видеозаписи, от които ти спира дъхът. Видях Дубай, Бурж, мола, говорим за милиарди долари щети.

Не вярвам да е чак толкова. Те доста ефективно разчистват след наводнението. Докараха големите камиони и цистерните и започнаха да изпомпват водата. Проблемът е инфраструктурата.

Те нямат отводнителна система. Нямат дъждовна канализация, която би могла да се справи с тези валежи. И честно казано, дори при обичаен дъжд, приятелите ми тук казват, че канализацията не работи много добре.

Това засега е инфраструктурен проблем.

Ще трябва да направят нещо, ако подобни събития започнат да се повтарят по-често.

Сега нещата са по-добре. Официално все още трябва да работим вкъщи. Затова не съм в офиса. Но до утре нещата ще се оправят.