Канада иска да облага с данъци технологичните гиганти още през тази година

Законодателството за въвеждане на данъка върху цифровите услуги в момента се разглежда от канадския парламент. След като то бъде прието, "данъкът ще започне да се прилага за календарната 2024 г.

07:19 | 18 април 2024
Автор: Браян Плат
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Канада ще започне да прилага предложения данък върху най-големите технологични компании в света тази година въпреки заплахите на американските законодатели за търговски репресии срещу данъка, който ще засегне предимно американските фирми.

Законодателството за въвеждане на данъка върху цифровите услуги в момента се разглежда от канадския парламент. След като то бъде прието, "данъкът ще започне да се прилага за календарната 2024 г., като тази първа година ще обхване облагаемите приходи, получени след 1 януари 2022 г.", заяви Министерството на финансите в бюджетните документи, публикувани във вторник.

Данъкът ще представлява 3% такса върху приходите от цифрови услуги, които дадена компания реализира от канадски потребители на стойност над 20 млн. канадски долара (14,5 млн. щатски долара) за една календарна година. Той ще се прилага само за компании с годишни приходи в световен мащаб над около 1,1 млрд. канадски долара. Alphabet Inc. и Meta Platforms Inc. са сред тези, които ще бъдат засегнати.

Правителството посочва в бюджета, че поне седем други държави, сред които Обединеното кралство, Франция, Италия и Испания, вече са въвели подобни данъци.

Според изчисленията на канадския парламентарен бюджетен инспектор данъкът ще събере около 7,2 млрд. канадски долара за пет фискални години.

Министърът на финансите Кристия Фрийланд заяви, че Канада няма да въведе данъка, ако се прилага глобален данъчен договор чрез Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но досега този договор не е ратифициран от САЩ.

"Предвид поредните закъснения в международен план при прилагането на многостранния договор, Канада не може да продължава да чака, преди да предприеме действия", заявиха от ведомството на Фрийланд в бюджета.

Американските законодатели и правителствени служители смятат данъка за несправедлив спрямо американските фирми и заплашиха да предприемат ответни мерки, ако Канада продължи да го прилага.

"Това ще бъде област на спорове, освен ако не бъде разрешена", заяви Дейвид Коен, посланик на САЩ в Канада, в реч през октомври миналата година. "Или ще постигнем споразумение, или ще се стигне до голяма битка."

През същия месец ръководителите на финансовата комисия на Сената на САЩ призоваха администрацията на Байдън да заяви ясно на Канада, че САЩ ще реагират незабавно, ако цифровият данък бъде въведен в сила. Бизнес групи от двете страни на границата също поискаха от Фрийланд да отстъпи от данъка.