Любовта на Тим Кук към Китай успокоява икономическите страхове на Си Дзинпин

Дни след като откри нов магазин в Шанхай и обеща нови инвестиции в приложни изследвания в страната, Тим Кук в неделя заяви: "Обичам това място, обичам китайския народ."

20:20 | 26 март 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Усилията на Китай да се противопостави на негативното мнение за структурното забавяне на втората по големина икономика в света получиха тласък от ентусиазираното одобрение на изпълнителните директори на водещи световни компании.

Дни след като откри нов магазин в Шанхай и обеща нови инвестиции в приложни изследвания в страната, Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, в неделя заяви: "Обичам това място, обичам китайския народ."

"Тук е толкова живо и динамично", каза Кук пред журналисти, докато влизаше в откриващата сесия на Форума за развитие на Китай (CDF) - най-значимата годишна среща на бизнес лидери и китайски официални лица. Apple се сблъсква с разширяващи се ограничения върху използването на iPhone в правителствени агенции и компании, подкрепяни от държавата, а продажбите на смартфона се сринаха с 24% през първите шест седмици на годината.

Конференцията на CDF е една от поредицата конференции тази седмица, които дават възможност на Китай да съживи интереса на чужбина към страната след историческия спад на чуждестранните инвестиции.

За световните ръководители срещите са възможност да подчертаят интереса си към участие в гигантския китайски пазар въпреки задълбочаващото се геополитическо напрежение и действията на Китай в полза на местните конкуренти. Pfizer Inc. нарече Китай "изключително привлекателно място". Марк Шнайдер от Nestle SA похвали плановете за увеличаване на китайското потребление.

Премиерът Ли Цян направи обръщение по време на неделната сесия, в което увери присъстващите в Държавната къща за гости Diaoyutai, че икономическото възстановяване на Китай се подобрява, като същевременно признава някои предизвикателства. По-късно тази седмица Пекин е домакин на срещата на върха "Инвестирай в Китай", последвана от годишния форум Boao Forum for Asi" на южния курортен остров Хайнан.

Положителните коментари на чуждестранните главни изпълнителни директори бяха включени в публикациите в социалните медии на Хуа Чунин, помощник-министър на външните работи, до нейните 2,4 милиона последователи в X, известен преди като Twitter.

Форумът, който приключи в понеделник, привлече лично 81 световни изпълнителни директори, като до голяма степен се възстанови до нивата отпреди пандемията. Речта на Ли отбеляза своеобразно подобрение - обикновено вицепремиерът произнася основната реч - и контрастира с отменената от премиера високопоставена годишна пресконференция с участието на международната преса по-рано този месец. Съобщението, че Ли няма да присъства на срещата при закрити врата с чуждестранните изпълнителни директори, също породи въпроси за неговото влияние.

Скот Кенеди, специалист по Китай в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, който присъства на откриването на сесията, представи смесена оценка.

Обръщението на Ли беше "успокояващо, тъй като демонстрира, че китайското правителство знае колко сериозни са вътрешните проблеми, пред които е изправено, както и трудната геополитическа обстановка", каза Кенеди. Но "все още нямаше достатъчно конкретика и детайли за това какви промени във вътрешната политика ще направят и наистина не беше признато, че китайската политика поражда глобални тревоги и увеличава геостратегическото напрежение", каза той.

Президентът Си Дзинпин може да предложи свои собствени забележки на ръководителите по-късно тази седмица, като евентуално може да се проведе среща в сряда. Междувременно е планирано вицепрезидентът Хан Джън да говори на срещата на върха Invest In China във вторник.

Засега представителите на чуждестранния бизнес с удоволствие подкрепят получените послания.

Шнайдер от Nestle заяви, че забележките на Ли относно достъпа на международните компании и връщането на вътрешното потребление са "музика за нашите уши". Бурла от Pfizer похвали Китай за това, че има "последователен, съгласуван план".

Вестник People's Daily, официален вестник на Китайската комунистическа партия, отбеляза неотдавнашните посещения на чуждестранни ръководители в коментар на трета страница в понеделник, в който страната се обявява за незаменим пазар.

Макар че управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова на форума в неделя за повече про-пазарни реформи, People's Daily ги характеризира като поклон пред "новата ера на висококачествен растеж" в Китай.

Към ръководителя на МВФ на форума се присъедини и президентът на Световната банка Аджай Банга, което допринесе за появата на нови отношения между Вашингтон и Пекин месеци след президентската среща на върха между САЩ и Китай в Сан Франциско. Миналата година министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че МВФ и Световната банка "отразяват американските ценности". Очаква се скоро самата Йелън да се завърне на посещение в Пекин.

Това бележи забележителна промяна в сравнение с миналата година, когато редица чуждестранни корпоративни лидери се колебаеха дали да посетят форума на фона на ескалацията на напрежението между САЩ и Китай.

"Беше много важно премиерът да е тук и да говори директно с бизнеса", каза Шон Стайн, председател на Американската търговска камара в Китай. "Форумът за развитие на Китай винаги е бил възприеман като платформа на премиера да разговаря с бизнеса за това какво се случва в икономиката и този обмен датира още от времето на Джу Жундзи", каза той, имайки предвид бившия премиер, който подкрепяше реформите.