Alphabet е изправена пред опасност от провал в областта на изкуствения интелект

Разпродажбата изтри 80 млрд. долара от пазарната стойност за един ден, подчертавайки значението, което инвеститорите отдават на всичко, свързано с изкуствения интелект

19:00 | 1 март 2024
Автор: Джеран Витенщайн,Райън Властелица
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Единственото нещо, което има значение за инвеститорите на Alphabet Inc., е дали ще успее да се справи с изкуствения интелект.

Това бе посланието, което беше отправено тази седмица, когато акциите на компанията се сринаха след новината, че водещият продукт на Google за изкуствен интелект не работи правилно. Разпродажбата изтри 80 млрд. долара от пазарната стойност за един ден, подчертавайки значението, което инвеститорите отдават на всичко, свързано с изкуствения интелект.

Заплахата за фирмата с най-големия в света бизнес в областта на цифровата реклама, чиито операции генерираха над 100 млрд. долара в брой през миналата година, като рекордна част от тях се върнаха на акционерите, е проста: някоя друга компания може да разработи търсачка с изкуствен интелект, която, колкото и малко вероятно да изглежда сега, да направи Google ненужна.

Изоставането на Alphabet в областта на изкуствения интелект е ясна и актуална опасност“, казва Том Граф, главен инвестиционен директор във Facet. „Недостатъците са толкова значителни за Alphabet, че наистина няма как да бъдат оценени.“

Акциите паднаха с 0,2% в петък. Акциите са на минус тази година, в сравнение с повишение от около 15% за индекса Bloomberg Magnificent 7 Total Return.

Пазарната стойност на Alphabet е изпреварена от Nvidia

Подобен сценарий би застрашил приходите от близо 200 млрд. долара, които Google се очаква да генерира от търсене тази година - бизнесът, който осигурява по-голямата част от печалбите на Alphabet.

През по-голямата част от последното десетилетие Alphabet е сред най-ценните компании в света, главно поради доминиращата роля на бизнеса с интернет реклама. Но тази година тя бе изпреварена от Nvidia Corp. - чийто възход я превърна в плакатното дете на манията по изкуствения интелект, която пренареди фондовия пазар.

Макар че все още доминира в търсенето и компанията едва ли е в екзистенциална опасност, грешките в областта на ИИ отбелязаха зашеметяващ неуспех за фирма, известна с технологичното си майсторство, и повдигнаха въпроса дали инвеститорите могат да разчитат, че Alphabet ще остане начело на групата.

Повече от година след дебюта на ChatGPT на OpenAI, Alphabet все още се бори да докаже, че технологията ѝ може да се конкурира, въпреки че от години харчи много средства в тази област.

В резултат на това акциите са чувствителни към всеки признак на сила или слабост на фронта на изкуствения интелект. Февруарският спад напомни за подобно събитие от миналата година, когато опасенията относно точността на чатбота Bard предизвикаха сериозни разпродажби, а през декември добре приетото пускане на модела Gemini AI на компанията предизвика облекчително рали.

Инвеститорите дотолкова са наясно с рисковете от изоставане в областта на изкуствения интелект, че си затварят очите за акция, която е далеч най-евтината от най-големите технологични компании в САЩ при цена около 19 пъти по-висока от прогнозираните печалби през следващите 12 месеца. В същото време прогнозите на Alphabet за ръст на приходите и печалбата през следващата година са в една лига с тези на Microsoft Corp. и далеч по-добри от тези на Apple, въпреки че акциите се търгуват с голяма отстъпка спрямо двете.

Търсенето се счита за основен случай на използване на генеративния изкуствен интелект и чатботовете, което означава, че доминиращият пазарен дял на Alphabet е изложен на риск, докато Microsoft - която включва функции на изкуствения интелект в Bing - няма накъде да върви, освен нагоре, и този фактор изолира акциите на Microsoft от собствените ѝ противоречия. Досега Alphabet е запазила господстващото си положение с около 91% от световния дял в търсенето, в сравнение с около 3,4% за Bing, според данни на Statista.

Разбира се, тя има „крепостна стена“ в търсенето, но това пространство е на път да бъде разрушено“, пише анализаторът на Melius Research Бен Райтс, който нарича Alphabet „евтина по някаква причина“. Той добави, че Alphabet е изпреварена от колегите си с мегакапацитет по отношение на фактори като растеж, повтарящи се приходи и оптимизиране на маржа.

Въпреки това малцина, които следят изкуствения интелект, изключват Alphabet. Тя инвестира в технологията от години и разполага с инфраструктура и инженерни таланти, които се считат за необходими за пускането на конкурентен продукт.

Марк Шмулик от Bernstein написа, че се чувства длъжен да защити Alphabet, въпреки че е сред 15% от анализаторите без рейтинг „купувай“ за акциите.

Откакто OpenAI стартира ChatGPT в края на 2022 г., реакцията на Google прилича повече на културист, на когото са казали, че мускулите му са на показ, който се бие и получава удари“, пише той. Въпреки това, „в момента, в който отговорите на Gen AI са спечелили доверието на потребителите, Google би трябвало да е в най-добра позиция да интегрира тези резултати заедно с резултатите от уеб заявките, като по този начин предложи на потребителите най-доброто от двата свята“.

Достигането до този момент обаче може да се окаже продължително и скъпо. „Те разполагат с ресурсите и възможностите да създадат нещо надеждно, но не знаем дали това ще бъде основен двигател на растежа“, казва Филип Лоулър, ръководител на пазарните проучвания в Wilshire Indexes.

Ако нямате надежден продукт, тогава става въпрос за оцеляване.“

Усъвършенствани микропроцесори, които се записват

Акциите на Advanced Micro Devices Inc. продължиха да растат и достигнаха последния от поредицата нови рекорди през тази година. Оптимизмът относно новите процесори с изкуствен интелект, които се възприемат като един от основните бенефициенти на изкуствения интелект, помогна на акциите на AMD да се възстановят след слабата прогноза.