Alibaba става основен акционер в китайска AI компания на стойност $2,5 млрд.

Това е последната от поредица значителни инвестиции, които показват, че фирмата за електронна търговия отново влага капитал в стремежа си към растеж.

11:20 | 27 февруари 2024
Автор: Джейн Джан ,Сара Джън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Alibaba Group Holding Ltd. оглави най-големия единичен кръг на финансиране за китайска стартираща компания за изкуствен интелект (AI). Това е последната от поредица значителни инвестиции, които показват, че фирмата за електронна търговия отново влага капитал в стремежа си към растеж.

Alibaba се присъединява към Tencent Holdings Ltd. и други компании от Силициевата долина като Microsoft Corp., които залагат големи суми на генеративния изкуствен интелект. Тя проведе кръг на финансиране на стойност 1 млрд. долара в Moonshot AI заедно с досегашния спонсор Monolith Management, което повиши оценката на едногодишната фирма осем пъти до около 2,5 млрд. долара, твърдят запознати със сделката. Те се присъединиха към предишни спонсори, сред които инвестиционното звено на гиганта за доставка на храна Meituan и Hongshan, съобщиха източниците, като помолиха да не бъдат назовавани.

Основана през март 2023 г., Moonshot AI е сред по-известните стартъпи, разработващи генеративен изкуствен интелект в Китай, като се надява да се нареди до такива като OpenAI и Google. През ноември миналата година тя пусна публично своя чатбот Kimi и оттогава стартира платформа за разработчици, които да създават приложения за изкуствен интелект на базата на нейния модел. При осигуряването на първоначалното финансиране оценката на компанията възлизаше на едва 300 млн. долара.

Moonshot AI отказа да коментира подробностите за набирането на средства от компанията, които бяха съобщени първо от местни медии. Monolith потвърди участието си в последния кръг, без да посочва подробности. Представители на Alibaba не са отговорили на запитванията за коментар.

Новите директори на Alibaba, Джоузеф Цай и Еди Ву, обещаха да променят състоянието на затъващата компания, засегната от две години регулаторен контрол и икономически спад. Това е стимул за нови инвестиции в технологии като изкуствения интелект, като същевременно се организира сложно многостранно разделяне, което ще изведе на преден план бизнес линии от облачни услуги до логистика. Цай заяви, че в момента в звеното за облачни услуги се намират половината от китайските фирми за генеративен AI и се обслужват около 80% от технологичните компании в страната.

Но те навлизат в област, която става пренаселена, тъй като фирмите за рисков капитал и технологичните лидери наливат милиарди в обучение и разработване на услуги за изкуствен интелект, отразявайки вълната от дейности в Силициевата долина и Европа. Други китайски стартъпи в областта на изкуствения интелект, набрали значителни суми от инвеститори, включват Baichuan и Zhipu.

Това се случва въпреки продължаващите опасения относно санкциите на САЩ, които забраняват на китайските фирми да купуват най-мощните чипове на Nvidia Corp., използвани за обучение и работа с AI модели. Вашингтон се прицели в усилията на Китай в областта на изкуствения интелект, тъй като технологията има геополитически и военни приложения, което усложнява и без това напрегнатите отношения.

Преди това Alibaba се включи в рунд от над 300 млн. долара за Zhipu през 2023 г. заедно с дългогодишния си съперник Tencent. Компанията се опитва да съживи облачния бизнес и да интегрира AI и вътрешния си модел - Tongyi Qianwen - в разрастващия се бизнес, който обхваща и развлеченията.