САЩ и Великобритания налагат нови санкции на хутите, които ще продължт с атаките

От средата на ноември йеменските хутити разтърсиха световните пазари на морски транспорт и вериги за доставки с нападенията си, като нападат и отвличат кораби

13:40 | 28 януари 2024
Автор: Алекс Уикам,Дженифър Джейкъбс,Мохамед Хатем
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ и Обединеното кралство наложиха в четвъртък санкции на четирима високопоставени бойци на хутите, тъй като подкрепяната от Иран групировка продължава да атакува плавателни съдове, преминаващи през Червено море.

"Терористичните нападения на хутите срещу търговски кораби и техните цивилни екипажи в Червено море и Аденския залив нарушиха международните вериги за доставки и нарушиха правата и свободите на корабоплаването", заяви в изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

От средата на ноември йеменските хутити разтърсиха световните пазари на морски транспорт и вериги за доставки с нападенията си. Те обстрелват кораби с ракети и дронове, както и се опитват да отвлекат няколко от тях.

Разходите за превоз на товари нараснаха. Големите корабни компании избягват южната част на Червено море и вместо това изпращат корабите, пътуващи между Европа и Азия, по много по-дълъг маршрут около южната част на Африка.

Хутите не бяха обезкуражени от многократните предупреждения на САЩ и няколкото кръга въздушни удари по техните позиции от страна на американските и британските военни през последните две седмици. В четвъртък те отново заявиха, че ще продължат кампанията си, която според тях е в подкрепа на "Хамас" във войната му срещу Израел в Газа.

Китайски официални лица са поискали от колегите си в Иран да помогнат за ограничаване на атаките срещу кораби или да рискуват да навредят на бизнес отношенията с Пекин, съобщи Ройтерс, като се позова на четири неидентифицирани ирански източника и дипломат, запознат с въпроса.

Въпреки това Китай критикува действията на САЩ и Обединеното кралство, като високопоставеният пратеник на Пекин в Брюксел заяви, че нападенията на хутите са "страничен ефект" от кризата в Газа.


Разходите за пренос на товар от Китай до Европа нарастват заради атаките на хутите

Нападенията няма да спрат, докато "не пристигнат храна и лекарства за гражданите на Газа и докато не спрат израелските престъпления", заяви в телевизионна реч в четвъртък лидерът на хутите Абдулмалик ал-Хути. САЩ и Обединеното кралство ще платят за ударите си по Йемен, каза той.

Министерството на финансите на САЩ идентифицира четиримата санкционирани служители на хутите като Мохамед Ал-Атифи, Мохамед Фадл Абд Ал-Наби, Мохамед Али Ал-Кадири и Мохамед Ахмад Ал-Талиби.