Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В. Чуков: Ударите срещу хутите са като да изпуснеш питомното и да гониш дивото

Владимир Чуков, арабист, в "Светът е бизнес", 17.01.2024

21:12 | 17 януари 2024
Обновен: 00:00 | 18 януари 2024
Автор: Галина Маринова

При ударите на САЩ и Великобритания се счита, че е унищожен 30% от военния потенциал на хутите, но този успех е ограничен, защото излизат данни, че те са се възстановили, защото са "част от октоподна мрежа, която създаде Иран". Това каза арабистът Владимир Чуков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Иранците са изключително агресивни и безпардонни и за съжаление те наливат в момента маслото в огъня - в Ивицата Газа, в Йемен. Това е държава, в управленската философия на която е унищожаването на държавата Израел. Те съществуват, за да унищожат израелската държава. Нещо, което е много, много жалко".

Ето, Хамас например, има две крила - едното е "Мюсюлманските братя" и другото е точно Проиранското крило. Там ситуацията е много сложна и трябва да избирате между злината и още по-голямата злина - между тези, които ви мразят и тези, които желаят да ви убият. За това не виждам там скоро някаква формула да може да се задейства, подчерта арабистът.

"Ситуацията в момента в Персийския залив е много тежка и трудна. Дали ще има поход срещу хутите и да бъдат изтласкани от такива стратегически места като Ходейда, където е военоморската им база, окупирана, но много добре развита. това, което четем, е че те са струпали в момента огромно количество дронове и балистични ракети, от където те обстрелват директно Арабски море. Тоест, това е един кошмар. Те изнасят битката от Южната част на Червено море вече в Арабско море".

Силата на нашата общност, на Запада, се корени в това, че при нас всичко е що-годе подредено и нека се надяваме през ноември да не станем свидетели на объркване с връщането на Тръмп, коментира Чуков.  "Говорейки за хутите, трябва да припомня, че тези хора бяха в списъка на терористичните организации. Нещо повече те в момента владеят между 10 до 20% от сунитските територии в Йемен. Те ги окупираха". 

"Ние, българите, продавахме оръжие на Катар и на Саудитска Арабия", каза още Чуков. "Имаше една сунитска коариция от 15 държави, които воюваха срещу хутите. Хутите са една шиитска общност по подобие на шиитите в Ливан. 80-те години Иран влезе в Ливан и направиха "Хизбула". Десет години по-късно те направиха същото и в Йемен. Въпреки че йеменските шиити са много по-благи, по-консервативни. Те са планинци. Те бяха изключително ретроградно мислещи, но иранците се появиха и им казаха - вие сте унижени, вас ви гонят".

"Напомпаха ги със самочувствие, с пари, с оръжия. И те направиха една милиция. Едните в Ливан се казват "Хизбула", а тези в Йемен са "Ансарала", като "хутите" и "Ансарала" са едно и също. Лидерът се казва Хути и от там идва името на това племе - хути. Но милицията, военото крило е "Ансарала" и за съжаление те станаха много силни". 

Никой не е предполагал, че хутите ще станат толкова силни, добави Владимир Чуков. По думите му иранците стигнаха до там, че атакуваха нефтените съоръжения на "Арамко", "което е вече в североизточната част - това беше огромен погром". "В Саудитска Арабия те са наричани от медиите терористи и превратаджии. Те стигнаха чак от другата страна на Арабския полуостров".  

"Ударите срещу хутите са като да изпуснеш питомното и да гониш дивото. Нещо повече йеменските партии."

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.