Петролът поевтинява, а саудитците намалиха цените заради рисковете в Близкия изток

Световният бенчмарк Брент спадна до под 78 долара за барел, след като миналата седмица поскъпна с 2,2%

08:15 | 8 януари 2024
Обновен: 09:57 | 9 януари 2024
Автор: Йончан Чин 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтиня, след като Саудитска Арабия намали официалните продажни цени за всички региони, подчертавайки влошаването на перспективите и надделявайки над опасенията за напрежението в Червено море и прекъсването на доставките в Либия.

Световният бенчмарк Брент спадна до под 78 долара за барел, след като миналата седмица поскъпна с 2,2%, а West Texas Intermediate - около 73 долара. Държавният производител Saudi Aramco намали водещата си цена Arab Light за Азия с повече от очакваните 2 долара за барел на фона на продължаващата слабост на световния пазар на суров петрол.

Петролът поевтинява, след като Saudi Aramco намали цените за всички региони | Цените на Arab Light са намалени с повече от очакваното

Петролът отбелязва първия си годишен спад от 2020 г. насам, като загубите се дължат на нарастващите доставки извън картела ОПЕК+ и на опасенията, че ръстът на търсенето ще се забави през тази година, включително във водещия вносител Китай. След като 2024 г. едва започва, Уолстрийт очаква още предизвикателства пред суровината, като големите банки вече намалиха прогнозите си за тази година.

"Прекъсванията в доставките и напрежението в Близкия изток продължават да осигуряват известна подкрепа", заяви Уорън Патерсън, ръководител на отдела за стокови стратегии в ING Groep NV. "Въпреки това, при липса на ескалация в Близкия изток, подозираме, че ръстът е ограничен, като се има предвид сравнително комфортен баланс през първата половина на 2024 г."

В Близкия изток контейнерният гигант A.P. Moller-Maersk A/S ще продължи да отклонява кораби от Червено море след поредица от нападения на кораби от страна на бунтовниците хути. Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че войната между Израел и „Хамас“ може да прерасне в пълномащабен регионален конфликт.

Освен това Националната петролна корпорация на Либия обяви форсмажорни обстоятелства в петролното находище „Шарара“ след спирането му от протестиращите. Затварянето на най-голямото находище в страната доведе до спиране на доставките към терминала в Зауия, съобщиха от NOC.

През последните дни напрежението в Близкия изток предизвика промяна в спреда на Брент за незабавна доставка - разликата между двата най-близки договора и широко наблюдаван показател за краткосрочните условия. Диференциалът беше 22 цента за барел в условията на обратно контанго, т.е. бича структура, в сравнение с 16 цента преди месец в условията на контанго.