Китайски стартъп твърди, че автономните му камиони пестят гориво и спасяват животи

Развитието на автономно управляваните превозни средства улеснява работата и транспорта, както и повишава сигурността.

16:50 | 27 септември 2023
Обновен: 16:54 | 27 септември 2023
Автор: Линда Лиу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато по-голямата част от вниманието към развитието на автономното шофиране е насочено към пътническите автомобили, като спорното пълно самоуправление на Tesla, китайският стартъп Inceptio Technology се концентрира върху революцията в превозите на дълги разстояния.

Базираната в Шанхай компания е навъртяла над 50 милиона километра без произшествия със своите камиони, които използват комбинация от радар, лидар и камери, както и технологии в кабината, като разпознаване на волана с ръце, вибриращи седалки и гласови напомняния, за да достигнат ниво 3 на асистираното шофиране, при което камионът може да извършва по-голямата част от управлението, въпреки че човекът трябва да е готов да поеме контрола.

Според главния изпълнителен директор Джулиан Ма това може да намали умората на шофьора с до 35%, да спести два-три литра гориво на всеки 100 км и да позволи на един шофьор да изпълнява маршрути, за които преди да били необходими двама. В Китай Inceptio е създала мрежа за превоз на товари в цялата страна и е подписала договори с клиенти, сред които Nestle, Budweiser и China Post.

„Индустрията на търговските превозни средства е почти празен лист за автономното шофиране“, каза Ма в скорошно интервю. „Китайската логистична индустрия за линейни превози представлява огромна възможност“, като според някои оценки тя възлиза на 4 трилиона юана (547 милиарда долара), добави той.

Основана от Ма през 2018 г., Inceptio си партнира с двама производители: Dongfeng Commercial Vehicle и China National Heavy duty truck group, за да разработва своите платформи. Компанията продава камионите на клиенти, а също така събира абонаментна такса за технологията за асистирано шофиране, която се определя от изминатите километри. Компанията е получила финансиране от JD Logistics Inc., онлайн търговеца на дребно Meituan и Sequoia Capital China, която също така е подкрепила комопании като Alibaba и ByteDance, майчинската компания на платформата TikTok.

Логистичната индустрия може да изглежда по-проста за прилагане на технологиите за самоуправление, с дълги прави магистрали и по-малко градски препятствия като пешеходци, велосипедисти и светофари, но все пак има свой собствен набор от предизвикателства.

Спирачният път на напълно натоварен камион, движещ се със скорост 100 км/ч, е повече от 100 метра, което е около два и половин пъти повече, отколкото при автомобилите. Освен това смяната на лентата за движение на полуремаркето отнема около 10 секунди в сравнение с около 5 при леките автомобили. При скорост 100км/ч това е разстояние от около 280 метра.

В резултат на това системата без шофьор Inceptio е разработила по-голям обхват на 3D възприемане от около 1000 метра, за да осигури безопасна навигация,в сравнение с около 200 метра при подобни технологии в леките автомобили, особено когато камионите навлизат в градска среда, каза Ма.

На неотдавнашно изложение в Шанхай Inceptio представи своята технология TruckGPT, която може да обучава така наречените от Ма „супер шофьори“. Тя описва условията на шофиране в реално време във формата на естествен език, за да може модел, подобен на ChatGPT, да предлага отговори.

Например TruckGPT на автомобил, който се движи с висока скорост по магистрала, вижда отбивка пред него и ускоряващ се автомобил зад него. То ще може да свърже двата фактора и да разбере, че автомобилът вероятно се опитва да изпревари камиона, за да може да поеме към отбивката и да задейства спирачките по-рано. Предишните подходи може да не са свързвали две и две и да са реагирали само когато ускоряващата се кола се врязала в камиона, каза Ма.

Напредъкът на Inceptio идва като конкуренция на TuSimple Holdings Inc., разположен в Калифорния, който е замесен в скандал след като е разследван от властите на САЩ за връзките си с Китай. Един от камионите на TuSimple се блъсна в бетонна бариера на магистрала през 2022 г., но федералното разследване приключи по-рано тази година без никакви санкции за компанията. Независимо от това по-рано тази година тя получи лиценз за провеждане на тестове на камиони изцяло без шофьор в новата зона Пудонг в Шанхай

В момента по пътищата се движат около 660 камиона Inceptio, а до средата на следващата година броят им ще се удвои. Ма е уверен в способността на компанията да стане печеливша. Казва, че до 2025 г. трябва да има положителен паричен поток и един ден да разработи напълно автономна технология за шофиране, известна като ниво 4. Според уебсайта на компанията тя вече е завършила тестове на ниво 4 на затворена магистрала.

„Преди няколко години много стартъпи заложиха 100% на ниво 4 веднага, което се оказа изключително трудно“, каза Ма. „Но Inceptio стартира на ниво 2 и ниво 3, смятаме че е възможно да стигнем до камиони без шофьори по магистралите до пет години.“