В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Автономни системи ще помагат на шофьорите да избягват всички катастрофи до 2050 г.

Георги Загоров, Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и управител на Турботракс България, в предаването „В развитие“, 12.05.2023

18:25 | 12 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Производителите на товарни автомобилите са притеснени от войната по пътищата, тъй като тя продължава да взима много жертви. Въпреки, че делът на товарния транспорт в жертвите по пътищата е около 14%, трябва да се предприемат мерки, защото освен загубата на човешки животи, те имат и значителни икономически ефекти. Отговорът на тези мерки е един европейски регламент, с който с три етапа през годините, ще се въвеждат доста елементи от така наречената автономност. Тези системи за автономност на товарните автомобили ще служат, за да подпомагат шофьора да избягва пътните инциденти. Главната цел на тези разработки е до 2050 г. да се предотвратят катастрофите изцяло. Това коментира Георги Загоров от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и управител на Турботракс България, в предаването „В развитие“, с водеща Веселина Спасова.

От средата на следващата година всички товарни автомобили, които ще се новопроизвеждат и новорегистрират ще трябва да бъдат оборудвани с подобрени системи.

Първият от техните ефекти ще бъде да се намали отнемането на човешкия живот, а вторият е икономически. Един пътен инцидент освен, че изважда превозното средство от своята ежедневна дейност, води до големи икономически загуби и унищожаване на инфраструктура.

Застрахователният казус е част от веригата на икономическия процес. Автомобилът може да е застрахован, но това води до загуба за застрахователната компания. Възстановяването на автомобила отнема време, което също е ресурс. При тежък инцидент на пътя е възможно превозното средство да не може да се възстанови.

Първата система предупреждава товарният автомобил, ако пред него има обект. Друга важна функция ще предупреждава шофьора за наличие на обект до него, в случаи на смяна на лента например, без водачът да има видимост. Следващата по-усъвършенствана система е тази за предупреждение при наличие на обект пред превозното средство, което може да спре само, посочи Загоров.

През следващите години ни очакват още стъпки към усъвършенстване на тези системи, които могат да ограничат голяма част от пътните инциденти. Вграден дрегер за алкохол в товарните автомобилите може да бъде една от следващите стъпки за опазване на човешкия живот по пътищата.

„Ако шофьорът е употребил алкохол, няма да може да запали камиона. Това е функция, която е много добра, а сега ще стане задължителна.„

На европейско ниво автономността на товарните автомобили се приема положително. Особено бизнесът желае да има такъв тип превозни средства. Ползите от тях за намаляването на произшествията на пътя ще са много големи. Единственият момент, който пречи на това развитие, е дали технологиите са толкова развити, че да предоставят пълна автономност. Комуникацията между автомобила и инфраструктурата е важна за успеха на тези технологии. Средства за такава комуникация вече са налични , но проблем остава преносът й.

„ Много скоро ще имаме първите ограничени зони за изцяло автономни автомобили. “

На изложението "TruckExpo" ще бъдат представени системи с автоматизирани функции. Любителите на товарните автомобили ще могат да видят тези системи, които са вградени в изложбените експонати, добави Загоров.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички предавания на "В развитие" гледайте тук.