Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Целта на автономните коли е да спрат войната по пътищата

Константин Конов, главен изпълнителен директор на "Роберт Бош" за България, Светът е бизнес, 26.04.2023

21:00 | 26 април 2023
Автор: Николета Рилска

Много хора си мислят, че основната цел на автономните автомобили е да вкарат повече комфорт в живота на хората. Всъщност, основната цел е да спрем т.нар. война по пътищата. Откакто съществува автомобила може би повече жертви са дадени на пътя, отколкото във войните, които човечеството е водило. Ако успеем с изкуствен интелект и други технологии да вкараме възможността колите да станат безопасни – това е основната цел. Това заяви Константин Конов, главен изпълнителен директор на "Роберт Бош" за България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът посочи, че все още има много път да се извърви, докато влязат напълно автономните автомобили. „За тях трябва и по-специализирана инфраструктура... Ще има инфраструктура и която не е за автономните автомобили, където човек ще може да си кара автомобила“, отбеляза той.

Конов коментира и темата за навлизането на електромобилите, като посочи, че до голяма степен там има и политически елемент. Той заяви, че вече и хората искат нещата да са под контрол по отношение на климатичните промени, но изрази съмнения, че електрическите коли са най-доброто решение в тази сфера.  

„Други технологии биха били доста по-устойчиви и биха допринесли повече за този преход. Те в момента започват да се създават – това са водородните клетки, изобщо неща, които наистина биха били доста по-екологични от производството на батерии“.

Според Конов фокусът върху електромобилите се дължи на факта, че батериите са много по-развити технологично и позволяват по-бързо да се стигне до електрификация.

Гостът изрази мнение, че изкуственият интелект е нещо много позитивно, което би помогнало за развитието на автономните коли. Той не счита за особено опасно за човечеството развитието му.

„AI може да автоматизира мисловната дейност на човека в тази част, която подлежи на описание и с някакви алгоритми, но той няма всички когнитивни функции. Той не може да измисли нещо, което не е измислено... За да стигнем до точката на сингулярност, ние трябва да разберем как работи човешкият мозък, а сме доста далече от там“.

По отношение на кадрите у нас Конов посочи, че България има доста подготвени хора за високотехнологичен бизнес, но е и ограничен пазар. „Тези хора трябва да се създават и трябва да се обърне много сериозно внимание на образованието и на взаимодействието между образование и бизнес, за да има устойчивост“, отбеляза той.

Конов коментира и темата защо няма големи автомобилни производители у нас.

Повече вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.