Петролът отново тръгна нагоре, а фондовете увеличават бичите залози за цената

На физическия пазар има няколко признака на недостиг, сред които забраната в Русия да изнася дизелово гориво и бензин

09:20 | 25 септември 2023
Обновен: 09:40 | 25 септември 2023
Автор: Роб Вердонк
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпна, докато хедж фондовете залагат, че свиването на доставките ще доведе до възобновяване на ралито след паузата от миналата седмица.
Фючърсите на американския сорт West Texas Intermediate поскъпнаха с 0,7% и се търгуваха над 90 долара за барел. Хедж фондовете увеличиха бичите си позиции върху WTI до най-високото ниво от февруари 2022 г. насам заради по-високите цени и намаляването на волатилността, а JPMorgan Chase & Co. допълни прогнозите си за "петролен суперцикъл".

Петролът поскъпна с повече от една четвърт от края на юни, като цените са на път да постигнат най-големия тримесечен ръст от март 2022 г. насам благодарение на ограничаването на доставките от страна на основните членове на ОПЕК+ - Саудитска Арабия и Русия, както и на по-добрите перспективи пред двете най-големи икономики - САЩ и Китай. Скокът отново разпали разговорите за възможността за суров петрол за 100 долара за барел, като същевременно засили ценовия натиск при вносителите.

"Оставаме оптимистично настроени, тъй като Саудитска Арабия продължава да съкращава добива си, а Китай и САЩ показват прилично търсене", каза Джоу Ми, анализатор в Chaos Research Institute в Шанхай. "В момента не виждаме причина за обрат".

На физическия пазар има много признаци на недостиг. Миналата седмица Русия обяви временна забрана за износ на дизелово гориво и бензин, което повиши цените на горивата. Освен това запасите от суров петрол в САЩ отново спаднаха, а времевите спредове на петрола са в модел на обратно контанго, което сочи силна конкуренция за краткосрочни доставки.

Петролът възобнови поскъпването си през третото тримесечие

Междувременно Китай се подготвя за празника "Златна седмица", който започва в петък, като по-дългата от обичайното почивка ще засили търсенето на авиационно гориво в най-големия вносител на петрол. Очаква се над 21 млн. души да летят през осемте дни след рекордния брой пътници през юли и август.
Политиката на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници е допринесла за стабилността на енергийните пазари, заяви в събота външният министър на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан в реч в ООН.