Изпразването на ключови петролни резервоари в САЩ показва силно затегнат пазар

Петролът поевтинява, като очакванията за повишаване на лихвените проценти компенсират понижението на запасите в САЩ

09:30 | 21 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролните пазари дават сигнали на напрежение, тъй като запасите в най-големия център за съхранение в САЩ се спускат към критични нива.

Запасите в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома, спаднаха за шест поредни седмици до 22,9 милиона барела, доближавайки минималните оперативни нива за съоръжението. Анализаторите определят това ключово ниво на 20-22 милиона барела. Запасите сега са на най-ниското сезонно ниво от пет години.

Физическите барели от Кушинг достигнаха най-голямата премия към фючърсите на West Texas Intermediate от ноември. Доставките към центъра пострадаха и от прекъсването на тръбопровода Keystone в средата на септември, което прекъсна потоците към резервоарите и допринесе за скока на домашния сладък физически суров петрол до премия от $1,62 за барел спрямо еталонната стойност на САЩ във вторник.

Доставката на суров петрол от терминала в Кушинг става по-голямо предизвикателство, ако запасите паднат под така наречената смукателна линия, където изходните дюзи не могат да изтеглят петрола за транспортиране до тръбопровод. Тъй като хъбът е точката на доставка за бенчмарка в САЩ, търговците плащат премия за това WTI да бъде доставен по-рано поради намаляващите запаси.

Спредът между ноемврийските и декемврийските фючърси за WTI скочи над $1,30 за барел, най-големият от ноември. Тази разлика може да скочи с $1-$2, ако запасите продължат да намаляват, каза Денис Кислер, старши вицепрезидент за търговия в BOK Financial Securities.

Признаците за ограничени доставки се отразяват и в цените на мазута. Цените на бензина и дизела се движат близо до сезонните върхове въпреки спадащото търсене. Междувременно маржовете на рафинирането – мярка за рентабилността – са високи в навечерието на сезона на поддръжка.

Петролът поевтинява

Цените на петрола се понижиха в началото на азиатската търговия в четвъртък, след като отчетоха най-големия спад от месец на предишната сесия, тъй като очакванията за повишаване на лихвените проценти в САЩ компенсираха въздействието на усвояването на запасите от суров петрол в САЩ.

Фючърсите на Brent с доставка през ноември паднаха с 67 цента, или 0,72%, до 92,86 долара за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) падна със 71 цента, или 0,79%, до $88,95, най-ниското ниво от 14 септември.

„Фед запази лихвените проценти непроменени на вчерашната среща на FOMC, както се очакваше. Въпреки това, това все още се възприема като ястребова пауза, която оказва известен натиск върху рисковите активи“ като петрола, казаха анализатори на ING в клиентска бележка.

Ястребовата позиция на Фед също доведе до скока на щатския долар до най-високото си ниво от началото на март, оказвайки низходящ натиск върху цените на петрола. По-силният долар обикновено прави стоки като петрола по-скъпи за купувачи, използващи други валути.

Енергийните пазари реагираха слабо на данните от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) в сряда, показващи спад на запасите от суров петрол в съответствие с очакванията миналата седмица, като някои анализатори казаха, че спадът е по-малък, отколкото очакваха.

„Данните на EIA показаха, че запасите в САЩ са намалели с 2,14 милиона барела миналата седмица, доста по-малко от спада от 5,25 милиона барела, отчетен от Американския петролен институт. Разочароващото намаляване на запасите даде тласък на търговците да заключат печалби след ръста от 10% от началото на месец“, казаха анализаторите на ANZ в бележка.

Намаляването на запасите се дължи главно на силния износ на петрол, докато запасите от бензин и дизел бяха намалени, тъй като рафинериите започнаха годишна есенна поддръжка, се казва в седмичен доклад на EIA.

Въпреки това, спадовете на цените бяха ограничени от непрекъснатата загриженост за ограниченото предлагане в световен мащаб, навлизайки в четвъртото тримесечие, като запасите от суров петрол в Кушинг достигнаха най-ниското си ниво от юли 2022 г. и съкращенията на производството продължават от Организацията на страните износителки на петрол и асоциираните страни (ОПЕК+).

Някои анализатори все още очакват цените да останат подкрепени в близко бъдеще.

„Още няколко усвоявания от резервите биха могли да съживят разговорите за резервоари, достигащи техния оперативен минимум... С намаленията на производството от Саудитска Арабия и по-широкия алианс ОПЕК+, които се очаква да останат до края на годината, запасите вероятно ще достигнат рекордно ниски нива“, казаха анализатори от ANZ.

„Нашият баланс показва дефицит от повече от 2 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие на тази година“, каза анализаторът на ING Уорън Патерсън.

„Това затягане, заедно със силните маржове на рафинериите (до голяма степен резултат от затягането на средните дестилати) предполага, че цените на петрола вероятно ще се повишат допълнително в краткосрочен план“, каза той.