Петролен гигант може да се възползва от субсидиите на Байдън за чист водород

Петролният гигант Exxon лобира в Белия дом за субсидии по закона за борба с климата на Байдън. Това може да даде лош пример на останалите петролни гиганти

17:30 | 22 септември 2023
Автор: Ари Натер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Exxon Mobil Corp. лобира пред администрацията на Байдън да позволи водородът, произведен от природен газ, да се възползва от някои от най-доходоносните субсидии, предвидени от закона за климата. Компанията се стреми да получи данъчни облекчения в размер на милиарди долари, предназначени за постепенното премахване на изкопаемите горива.

Според вътрешния доклад, видян от Bloomberg, компанията се насочва към „ключови лица, вземащи решения“ във Вашингтон включително законодатели от Демократическата партия, служители на министерството на финансите на САЩ и мозъчни тръстове. Exxon увеличава усилията си, за да гарантира, че това което нарича нисковъглероден природен газ ще бъде „правилно признато“ от администрацията на Байдън, се казва в доклада.

Според запознати главният изпълнителен директор на Exxon, Дарън Уудс се е срещнал миналата седмица със старшия съветник на Белия дом по въпросите за чиста енергия Джон Подеста, за да изложи своите аргументи.

Въпреки че субсидиите са предназначени да насърчат алтернатива на изкопаемите горива, Exxon твърди, че може да произвежда водород от природен газ без да отделя значителни количества въглероден диоксид. Компанията твърди, че резултатът е гориво, което е толкова безопасно за климата, колкото и водородът, който се произвежда от вода и възобновяема енергия и съответно трябва да отговаря на изискванията на най-голямата данъчна отстъпка предвидена в закона.

Ако усилията на Exxon успеят, вероятно това ще отвори вратата за компаниите, които използват изкопаеми горива, да спечелят субсидии и да станат доминиращи играчи в областта на водорода, която според някои анализатори е от решаващо значение за декарбонизацията на тежката промишленост, автомобилния транспорт и други сектори. Това притеснява природозащитниците, които са скептични, че водородът от природен газ може някога да се произвежда без емисии и твърдят, че насърчаването му в крайна сметка ще стимулира производството на повече изкопаеми горива, което ще подкопае първоначалните цели на данъчния кредит.

„В крайна сметка ще се стигне до отпускане на милиарди долари субсидии за проекти, които замърсяват изключително много с въглероден диоксид“, казва Рейчъл Фахри, политически директор в Съвета за защита на природните ресурси.

Мат Фърман, вицепрезидент по обществените и правителствените въпроси на Exxon, заяви в интервю, че компанията е уверена, че може да направи водорода достатъчно чист, за да се класира за най-високото ниво на субсидирне. Каза също, че нейните заключения са подкрепени от правителствените служители, които са извършили моделирането.

„Според тях моделът би показал, че водородът, който можем да произвеждаме има по-ниски въглеродни емисии и следователно би отговарял на условията за по-висок данъчен стимул“, казва Фърман.

Говорителката на министерството на финансите заяви, че агенцията е „съсредоточена върху това да гарантира, че този стимул ще допринесе за постигането на целите за повишаване на енергийната сигурност и за борба с промяната на климата“. Служител на администрацията заяви, че срещата на Подеста с Уудс е доказателство, че Белият дом е готов да се срещне с всички заинтересовани страни.

Ако планът на Exxon бъде одобрен, компанията ще получи данъчни облекчения, предназначени да помогнат борбата с изменението на климата, след като в миналото беше критикувана за насаждане на съмнения относно климатичната криза. Компанията е и сред обвиняемите в историческия иск, заведен от щата Калифорния, обвинява гигантите в петролната индустрия в заблуждаване на обществеността относно изменението на климата. Exxon постоянно отхвърля твърденията, че омаловажава рисковете свързани с климата.

Водородът, който при изгаряне не отделя парникови газове, е най-разпространеният елемент във Вселената. На Земята той обикновено е свързан с кислород, азот, въглерод или други елементи. За да се използва водородът като гориво, той трябва да се отдели от тези съединения. Това може да се направи по много начини, но повечето методи генерират емисии.

По-голямата част от произвеждания днес водород се получава от природен газ. Това става чрез процес, наречен парометанов риформинг, при който в атмосферата се отделя въглероден диоксид. Въпреки че самият водород гори чисто, процесът на производството му увеличава емисиите, които причиняват глобалното затопляне. Водородът, произведен от природен газ, е известен като „син водород“.

За природозащитниците златният стандарт за производство на водород е отделянето му от водата с помощта на машини, наречени електролизери, които се захранват с вятърна или слънчева енергия. Резултатът е „зелен водород“, който не отделя 100% вредни емисии от производството до изгарянето.

Законът на Байдън за климата, Закон за намаляване на инфлацията, предвижда четири нива на данъчни стимули за водорода като изплаща по 3$ на килограм за гориво, което почти не отделя емисии. Длъжностните лица настояват за финализиране на правилата за заявяване на тези облекчения по-късно тази есен. Междувременно зад кулисите се води лобистка битка, в която компаниите за комунални услуги, разработчиците на чиста енергия и производителите на изкопаеми горива се стремят да се възползват от субсидиите.


Финансови стимули за водородни проекти / Новият план за стимули за 10 години включват четири категории

За да направи своя водород, базиран на природен газ, екологично чист, Exxon планира да улавя емисиите от процеса на парометановото преобразуване и да ги съхранява в подземни хранилища. Освен това компанията планира да гарантира, че природният газ, който използва за производството на водород, е „диференциран газ с по-нисък въглероден интензитет“, това се посочва в доклада. Това означава, че кладенците и тръбопроводите, използвани за добив на газ, са били проверени, за да се гарантирам, че не изпускат метан, който парников газ с изключително силно действие.

В своя меморандум Exxon посочва, че се отделя твърде много внимание на водорода, който се произвежда чрез използване на електричество за разделяне на водата на водород и кислород.

„Важно е да се разшири дискусията, за да се включат и други начини за производство, които могат да се ползват от кредита“, това се казва в меморандума.

Според изявление от 2022 г. Exxon вече добива около 200 милиона кубически фута природен газ на ден в Ню Мексико, който е независимо сертифициран от трета страна за управление на емисиите, като планира да сертифицира и част от добива в Пенсилвания и Западна Вирджиния. Понастоящем компанията произвежда около 1,5 милиарда кубически фута водород на ден и планира най-големия в света завод за нисковъглероден водород да заработи през 2027 г. или 2028 г.

Цели за лобиране

Сред другите цели на компанията за лобиране са били министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм, съветникът на Белия дом по въпросите свързани с климата Али Зайди, лидерът на мнозинството в сената Чък Шумър и сенаторът демократ Джо Манчин, това се посочва в меморандума. Кампанията на компанията се е стремяла да идентифицира „съгласувани трети страни“ и други лица, които биха имали влияние върху нейните лобистки цели.

Exxon не винаги е приемала данъчните кредити за зелени проекти. Бившият главен изпълнителен директор Лий Реймънд, който ръководи сливането на Exxon и Mobil през 1999 г. е известен с това, че се обявява срещу вятърната и слънчевата енергия, тъй като са финансово зависими от държавните субсидии.

Сега компанията възприема обратния подход като твърди, че е необходима финансова помощ за финансиране на нови нисковъглеодни технологии в краткосрочен план, преди пазарните сили да вземат превез.
„Ако няма данъчен кредит тогава не е възможно да се произвежда такъв вид водород“, казва Фърман. „Просто е твърде скъпо“