Русия планира огромно увеличение на бюджета за отбрана

На фона на предстоящите президентски избори през март 2024 г. Русия планира огромен бюджет за отбрана, вместо за социални политики, разчитайки на високата цена на суровия петрол

19:42 | 22 септември 2023
Обновен: 08:50 | 23 септември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия планира значително да увеличи разходите си за отбрана през следващата година, тъй като инвазията на президента Владимир Путин в Украйна продължава да променя нейната икономика и приоритетите за финансиране.

Разходите за отбрана ще съдържат 6% от брутния вътрешен продукт на страната през 2024 г. Според проектобюджетните планове разгледани от Bloomberg News, това се сравнява с 3.9% през 2023 г. и 2,7% през 2021 г. Предвижда се секретните разходи за класифицирани или неуточнени предмети да се увеличат почти двойно, тъй като Кремъл продължава да се опитва да избегне проверката на въздействието на войната.

Развитието на военния бюджет на Русия показва промяната на приоритетите на правителството в условията на бойни действия, които нанасят тежки финансови загуби и чийто край не се вижда. Планира се разходите за отбрана да изпреварят социалните разходи през следващата година, дори когато Кремъл се подготвя за президентските избори през март, а икономиката е подложена на натиск от безпрецедентните международни санкции.


Бюджет за военно време / Разходите за отбрана са основен приоритет за руското правителство

Според проектопредложенията, обсъдени от правителството в петък, разходите за отбрана ще нараснат до 10,8 трилиона рубли(112 милиарда долара) през 2024г., в сравнение с 6.4 трилиона рубли през тази година. Прогнозираният бюджет за отбрана ще бъде три пъти по-голям от 3,6-те трилиона рубли, отпуснати през 2021 г. - последната година преди Путин да започне инвазията през февруари 2022 г.

Класифицираните разходи ще нараснат до 11,1 трилиона рубли от 6.5 трилиона за 2023 г. Това ще представлява 30% от общите бюджетни разходи, което удвоява тайния дял от най-ниското ниво за всички времена от 14.9% през 2021 г.

Разходите за социални политики се планира да достигнат 7.5 трилиона рубли през 2024 г. спрямо 6.5 трилиона рубли през 2024 г. В проектобюджета се предвижда общите разходи през 2024 г. да възлизат на 36,6 трилиона рубли, което е с 15% повече спрямо тази година

Правителствената пресслужба не отговори веднага на молбата за коментар.

И все пак Русия е оптимистично настроена за бъдещето.

Въпреки нарастващите разходи за войната и въздействието на санкциите, правителството предвижда приходите да достигнат над 35 трилиона рубли, което е с 22% повече от 2023 г., а дефицитът да намалее наполовина до 0.9% от БВП през 2024 г. от 1,8% през тази година. Очаква се дефицитът да продължи да се свива до 0.4% през 2025 г.

Приходите от нефт и газ също се очаква да нараснат с близо една четвърт през следващата година до 11,5 трилиона рубли през 2024 г.

Правителството очаква да получи по-висока средна цена за своя суров петрол, който е важен източник на приходи за страната. Базовият сценарий, изготвен заедно с бюджета, показва средна цена от 71.30$ за барел руски суров петрол през 2024 г. в сравнение с 63,40$ през тази година, Това е по-високо и от прогнозата, направена по-рано този месец, според която цената на барел руски суров петрол през 2024 г. ще бъде 66.30$.

В допълнение се очаква намаление на отстъпката за националния петрол спрямо стандартът зададен от Брент, показват изчисленията на Bloomberg въз основа на оценките. Това се случва въпреки ценовия таван, наложен от групата на седемте и техните съюзници в опит да ограничат приходите на Русия от петролни потоци, за да ограничават възможностите на Кремъл да финансира военната си агресия.

Бюджетът също така предвижда продажбата на бизнес активи в Русия от чуждестранни компании, които напускат страната, да приключи през следващата година. Правителството очаква да получи 114.5 милиарда рубли под формата на такси от продажбата на тези предприятия през 2023 г., но само 2.1 милиарда рубли през 2024 г. и нищо през следващите.

Проектът за фискален закон трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента и след това да бъде подписан от президента, за да стане закон.