Халачев: Преди парите върви добрата идея

Финансирането на киноиндустрията в България коментира проф. Любомир Халачев, сценарист, режисьор и бивш ректор на НАТФИЗ във "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, 11.12.2015.

16:04 | 11 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Проф. Любомир Халачев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Любомир Халачев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

И в културата и в образованието, за да има качествен продукт, трябва да има първо добра организация и яснота за какво ще отиват тези пари. Едва след това трябва да се търсят пари“. Това каза в студиото на „Бизнес старт“ проф. Любомир Халачев, сценарист, режисьор и бивш ректор на НАТФИЗ.

Киноиндустрията в България се финансира главно от две места, каза професорът: „Едното е чрез Изпълнителна агенция Национален филмов център, а другото е чрез Българска национална телевизия“.

„И на двете места трябва да се намерят по-добри критерии за оценка на филмите, които да се финансират“, изтъкна Халачев, но подчерта, че не трябва да се стига до крайности и обективността да се превръща във фиксидея.

„Съществува борба на някои колеги по неземно обективни критерии да се оценяват кандидатстващите за финансиране филми. Искат, когато дойде филм, да се въведат някакви данни, да се натиснат едни копчета и хоп - излиза победителят на екрана. Без никой да е виновен за това. Ние сме малка държава, а и притежаваме един южен темперамент, всички се познаваме и нещата идват до там, че който и да стане директор, на когото и да се дадат пари, другите започват да се обиждат“.

Според режисьора, не чрез самофинансиране ще се решат проблемите на кинопроизводството: „Държавата трябва да дава някакви пари за подпомагане на киното така, както се дават пари в цяла Европа. Но ние, и на това учим нашите студенти, трябва да стигнем до онзи кръг в Европа, където се въртят парите за европейска култура“.

Има такъв механизъм. Постепенно по-младите хора, които са по активни, започнаха да стигат до тези европейски пари, но за съжаление това става много бавно и трудно“.

Това, което може да се направи, за да се стимулира българското кинопроизводство, според професора, е да се подпомогнат филми, които искат да работят с по-малки бюджети.

По думите му, могат и трябва „да се търсят такива възможности, да се правят такива сценарии, при които водеща е идеята, но не се разчита на много пари: „Колкото повече такива сценарии има, толкова повече ще се отпуши тази страшна тапа, която стои в началото на Министерството на културата“.

По темата за висшето образование, бившият ректор на НАТФИЗ каза, че „висшето образование и правосъдната система са двата инструмента, които могат да помогнат на всяка държава, ако иска тя да се развива и да стане по-богата и успешна“.

Бизнесът ще се развива, ако има добра правосъдна система и образовани хора. В бедни, неразвити страни, с лоша правосъдна система, се вливат понякога много пари. Но от това хората не стават по-щастливи, държавата не се развива“.

„За образованието има едно обещание, че парите ще се увеличават през следващите няколко години, но да видим!“, заключи Халачев.

Като добра новина професорът оцени и новото „справедливо допълнение в закона, което касае допълнителната стопанска дейност. Това позволява на университетите да организира свои лаборатории и студии, за да продават своя интелектуален продукт“.

Чуйте още: