Станков: Не само промените в Конституцията са важни

Трябва да се концентрираме не толкова в конституционни промени колкото в процесуалните правила, каза бившият министър на правосъдието.

11:02 | 11 декември 2015
Автор: Александра Попова
Антон Станков Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Антон Станков Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният проблем не е корупцията, каза адвокатът и правосъден министър в правителството на Симеон Сакскобурготски в „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria. Той говори за съдебната реформа и какво ще е нужно тя да се случи.Трябва да се концентрираме не толкова в конституционни промени, колкото процесуалните правила, допълни той, обяснявайки, че това е нужно, за да имаме по-бързо и ефективно правосъдие, което ще е от полза на бизнеса.

На въпрос дали може прокуратурата да се използва като политическа тояга и бухалка, Станков отговори „винаги”, като се позова на случая с енергийния бос Богомил Манчев, срещу когото бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на приблизително 8 млн. лева: „Мачкаха го една година – после излезе, че нямало нищо”.

Българинът иска да усети правосъдната реформа с бита си, метафорично се изрази правистът, визирайки повишения жизнен стандарт на населението, породен от стабилните правила. Станков не изрази надежда, че реформа може да има без свикване на Велико народно събрание. Ключовият въпрос е дали прокуратурата ще бъде част от съдебната система.

Според него бизнесът е най-заинтересован от добра система. Станков посочи, че "онези цепнатини, в които правосъдието не работи, бяха заети от т. нар. мутри, силови групировки, които осъществяваха и все още осъществяват бързо правораздаване".