Прокуратурата повдигна обвинения за сделката за ремонт на МиГ-29

Николай Ненчев ще бъде съден за щета от 3,7 млн. евро

15:46 | 23 ноември 2016
Автор: Кирил Петков
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Прокуратурата обвини военния министър в оставка Николай Ненчев за сключения договор за ремонт на самолетите МиГ-29. На министъра е наложена мярка за неотклонение "подписка", а според държавното обвинение, нанесената от действията на Ненчев щета е за над 3,7 млн. евро, предава Reuters. 

Главна прокуратура обвинява българския министър на отбраната за неспазване на споразумението с Русия за поправка на самолетите от ерата на СССР. Обвинението твърди, че по този начин България е оставена без ефективна въздушна защита. 

Николай Ненчев стартира разговори миналата година със съюзника на България в НАТО - Полша, за поддръжка на самолетите, въпреки съществуващия договор с производителя на летателните апарати, Руска самолетна компания (РСК) МиГ.

От РСК заявяват, че самолетите не могат да бъдат поправени в Полша, защото Варшава няма право да доставя резервни части за самолети на трети страни.

Ненчев отрича каквато и да било вина в случая, който се възбужда в момент на съживяване на руското влияние в България, бивш съюзник на Москва в периода на Студената война, която сега е член на НАТО и на Европейския съюз. 

"Предявените обвинения изобщо не ме притесняват", заяви пред журналисти Нончев в сряда, 23.11.2016, като добави, че сделката с Полша е по-изгодна за България. "Убеден съм и заставам зад всичко, което съм правил през годините". 

Ненчев е обвинен и в причиняване на щети на РСК в размер на 3,7 млн. евро. Той описа това обвинение като "малко странно, ако не и смехотворно".

Ненчев предупреди по-рано, че изпращането на моторите за летателните апарати в Москва може да представлява риск за България, тъй като ЕС може да последва САЩ в налагането на санкции към РСК заради ролята на Москва в кризата в Украйна, пише Reuters.

Според споразумението на София с Варшава, България трябва да получи от Полша два двигателя за самолети на изплащане за две години, като поляците ще поправят и самолетните двигатели на шест самолета Миг-29 за 6,14 млн. евро.

Миналата седмица центристко-дясното правителство, в което участваше Ненчев, подаде оставка, след загубата на подкрепяния от него кандидат на президентските избори в България. Това отвори пътя на месеци политическа нестабилност и вероятни предсрочни избори за парламент в началото на 2017.