Петролът поевтинява с 5% за седмицата, като оптимизмът около Китай отшумява

Други водещи промишлени суровини, като медта и желязната руда също поевтиняха през тази седмица

09:37 | 3 февруари 2023
Обновен: 09:38 | 3 февруари 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът отбеляза втори седмичен спад поред, тъй като оптимизмът за възстановяване на търсенето в Китай намалява, а запасите в САЩ продължиха да се увеличават, предава Bloomberg.

Цената на West Texas Intermediate се понижи до 75 долара за барел, което означава загуба от около 5% тази седмица. Търговията на суровини в Китай леко разочарова на фона на въпросите за скоростта и степента на възстановяване на страната. В САЩ данните в средата на седмицата показаха, че резервите в страната се разширяват за шеста седмица поред.

Макроикономическите перспективи

През тази година суровият петрол се колебаеше в диапазон от 10 долара, като цените бяха разкъсвани между опасенията за забавяне на световния икономически растеж и очакванията за възстановяване на търсенето на петрол в Китай, след като Пекин се отказа от твърдата си политика на нулев Covid. Централните банки в САЩ и Европа повишиха лихвените проценти тази седмица и предупредиха, че все още не са приключили със затягането на паричната политика за борба с все още твърде високата инфлация.

Трейдърите очакват и следващия пакет от санкции срещу руските енергийни потоци, които ще влязат в сила през уикенда. Европейският съюз ще наложи забрана за внос на руски петролни продукти по море, като същевременно ще започне да прилага механизъм за ограничаване на цените, подобен на този, който се прилага за суровия петрол. Мерките имат за цел да лишат Москва от средства на фона на войната в Украйна.

Петролът е в „необичайно положение, тъй като пазарът очаква осезаеми признаци за възстановяване на търсенето на петрол в Китай“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights. "Забраната на продукти от ЕС не се разглежда като основен фактор, но все пак е свързана с известна несигурност".

Отстъплението на суровия петрол през тази седмица настъпи заедно със спадовете на други водещи промишлени суровини, като медта и желязната руда също поевтиняха.

Според RBC Capital Markets LLC, която изтъкна това, което определи като "небрежен" физически пазар на петрол, съществува несигурност по отношение на темпа на отваряне на Китай. Най-големият вносител на суров петрол в света "трябва да се постарае повече, за да може физическият пазар да се изчисти", се казва в бележка на компанията.

"Големите натрупвания на запаси в САЩ през тази седмица натежаха на пазара, докато все още няма достатъчно яснота за това колко силно възстановяване на търсенето бихме могли да видим от страна на Китай", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV. "Въпреки това ние все още поддържаме конструктивната си средносрочна прогноза за пазара с очакване за затягане на петролния баланс".