Скандалът с неправомерната комуникация засегна и големите хедж фондове в САЩ

SEC вече е наложила на банките глоби за нарушения в размер на над 1 млрд. долара.

20:26 | 2 февруари 2023
Автор:  Том Шьонберг, Лидия Беюд, Остин Уайнстийн, Катрин Бъртън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Регулаторните органи на САЩ поискаха от големи хедж фондове да прегледат личните мобилни телефони на някои служители в рамките на разрастващото се разследване на използването на неофициални платформи за съобщения като WhatsApp от страна на Уолстрийт за извършване на бизнес дейности, предава Bloomberg.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) неотдавна поиска от Point72 Asset Management на Стив Коен, Citadel на Кен Грифин и няколко други фирми да претърсят устройствата за доказателства за бизнес сделки по неодобрени канали, твърдят запознати с въпроса лица, които са помолили да не бъдат идентифицирани при обсъждането на частните искания. Комисията по ценните книжа и фондовите борси проверява и практиките на брокерски къщи, финансови мениджъри и фирми за дялов капитал.

Представители на Point72 и Citadel отказаха коментар. Нито една от фирмите не е обвинена в злоупотреби. Разследванията са част от по-широкообхватно искане, което е отправено и към други хедж фондове, казаха източниците. Комисията по ценни книжа и борси отказа да коментира.

Комисия за ценни книжа и борси - снимка

Секторът за управление на активи бързо се превръща в нов фронт в мащабната проверка на Комисията по ценните книжа и фондовите борси дали финансовите специалисти използват неофициални комуникации, за да сключват сделки, да печелят клиенти или да търгуват.

Агенцията под ръководството на председателя Гари Генслър постави този въпрос в центъра на вниманието си, твърдейки, че бизнесът, извършван извън полезрението на отдела за съответствие на компанията, може да затрудни разследването на потенциални нарушения от страна на регулатора. SEC вече е наложила на банките глоби за нарушения в размер на над 1 млрд. долара.

Въпреки че SEC и преди е искала от инвестиционните посредници информация за политиките и ключовите служители, чиито текстове и имейли трябва да бъдат архивирани, искането за изобразяване и преглед на устройствата предизвика нов отпор. Във вторник водещи браншови групи изпратиха на Генслър писмо, в което се позовават на "сериозни последици за неприкосновеността на личния живот".

Според писмото, подписано от Асоциацията на управляваните фондове, Института на инвестиционните компании, Американския инвестиционен съвет и Търговската камара на САЩ, копията на телефоните на хората крият рискове от нарушаване на сигурността на данните и разкриване на лична информация, включително здравна и финансова информация или пароли.

Като цяло мениджърите на фондове се сблъскват с по-малко строги правила на SEC за водене на документация в сравнение с брокерските къщи, като съхранението е съсредоточено върху документи, свързани с инвестиционни съвети. Но от инвестиционните посредници, подобно на банките, се изисква да наблюдават комуникациите, свързани с техния бизнес, за да предотвратят неправомерно поведение.

Търговските групи твърдят, че Комисията по ценни книжа и фондови борси надвишава правата си с подобно искане. Според тях регулаторът се опитва да наложи на инвестиционните консултанти стандарт, който е предназначен за брокерските къщи, а не за мениджърите на парични средства.

По-голяма част от подробностите по искането до хедж фондовете не могат да бъдат определени. Усилията обаче наподобяват действията на Комисията по ценни книжа и фондови борси от миналата година, която поиска от банките да започнат системно претърсване на повече от 100 лични мобилни телефона, носени от водещи трейдъри и специалисти по сделки. Това искане сериозно изплаши Уолстрийт.

По онова време хора, запознати с исканията, заявиха, че процесът изисква от фирмите да предприемат извънредни мерки за защита на личните данни. Банките организираха външни адвокати, които да помагат при провеждането на прегледите и да действат като посредници. Адвокатите бяха помолени да търсят съобщения, свързани с бизнес делата на клиентите си.