Morgan Stanley глобява с до 1 млн. долара всеки служител за неправомерна комуникация

Санкциите бяха наложени заради скандала със съобщения изпращани в WhatsApp и може да варират от няколко хиляди долара до 1 млн. за всеки служител

19:30 | 26 януари 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Morgan Stanley наложи глоби на своите банкери, които могат да достигнат до 1 млн. долара на служители, който е извършвал официална бизнес комуникация с клиенти през WhatsApp и други приложения, предава Financial Times. 

Глобите се налагат в момент, когато банката се опитва да накаже служителите си за скандала, който опетни репутацията на групата и доведе до заплащането на 200 млн. долара регулаторни глоби през миналата година. Наказанията варират от няколко хиляди долара до над 1 млн. долара на човек и се основават на точкова система, която отчита фактори, включително броя на изпратените съобщения, старшинството на банкера и дали е получавал предишни предупреждения, твърдят хора, запознати с въпроса.

В зависимост от размера на санкцията средствата са били възстановени от предишни бонуси или ще бъдат удържани от бъдещи заплати. От Morgan Stanley отказаха коментар. Наказанията на служителите са последният резултат от широкообхватната репресия на регулаторните органи на САЩ срещу Уолстрийт във връзка с използването на лични телефони и неодобрени приложения. Многобройните разследвания доведоха до глоби за над 1 млрд. долара в банковия сектор. Регулаторните органи на САЩ заявиха, че неуспехите на банките да гарантират, че електронните съобщения на служителите се съхраняват правилно, са възпрепятствали техните разследвания.

През 2020 г. Morgan Stanley уволни поне двама високопоставени служители в отдела си за суровини - Нанси Кинг и Джей Рубенщайн - заради използването на лични приложения за съобщения, съобщи тогава FT. Други търговци в екипа на Morgan Stanley за суровини също са получили предупреждения за използването на приложения за съобщения, заяви един от запознатите с въпроса. Други банки, като Credit Suisse и HSBC, също уволниха банкери, замесени в скандала. Morgan Stanley е сред банките, засегнати най-тежко от разследването, като миналата година компанията се съгласи да плати 200 млн. долара на Комисията по ценните книжа и фондовите борси и Комисията за търговия със стокови фючърси. Сега Morgan Stanley провежда обучения на служителите, в които се обясняват сценариите, при които те трябва да прехвърлят разговорите на лични устройства към официални канали, като например служебната си електронна поща.

Това може да включва на пръв поглед безобидни случаи, когато колеги разменят съобщения за часа или мястото на дадена среща. Групата е предупредила служителите, че тези привидно тривиални съобщения често водят до по-съществени дискусии, заяви лице, запознато с програмите за обучение на банката. Много банки вече изискват от служителите да правят снимки на свързаните с работата съобщения на лични устройства и да ги препращат на отделите за съответствие, за да могат да бъдат запазени.