Сунак посети Украйна и предложи оборудване за противовъздушна отбрана

Само през тази година ние предоставихме на Украйна военна подкрепа в размер на 2,3 млрд. паунда и ще направим същото и през следващата година, каза британският премиер

18:47 | 19 ноември 2022
Автор: Дарина Краснолуцка
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Министър-председателят Риши Сунак обеща, че Обединеното кралство ще предостави оборудване за противовъздушна отбрана на стойност 50 млн. паунда, за да помогне за защитата на украинците от руските удари по критичната инфраструктура.

Правителството на Обединеното кралство обяви плана след предварително обявеното посещение на Сунак в Киев в събота - първото му от встъпването му в длъжност през октомври.

"Докато въоръжените сили на Украйна успяват да отблъснат руските сили на земята, цивилните граждани са брутално бомбардирани от въздуха", заяви Сунак след среща с президента Володимир Зеленски.

"Днес осигуряваме нова противовъздушна отбрана, включително зенитни оръдия, радари и оборудване за борба с дронове, и засилваме хуманитарната помощ за предстоящата студена и тежка зима." 

Пакетът включва 125 зенитни оръдия и технологии за противодействие на доставяните от Иран безпилотни самолети, включително десетки радари и средства за електронна борба с безпилотни самолети, съобщи Обединеното кралство.

"С приятели като вас на наша страна сме уверени в победата си. И двата ни народа знаят какво означава да се бориш за свободата", заяви Зеленски в Twitter.  

Лидерът на Украйна заяви пред Сунак, че към момента почти 50% от енергийната инфраструктура на страната е повредена от непрестанните руски ракетни атаки и атаки с дронове.

Високопоставени украински представители неведнъж са призовавали съюзниците да помогнат на страната да засили въздушната си отбрана.

"Този руски терор не е просто поредната жестокост на врага към украинците. Той е проява на циничната руска антиевропейска политика, антихуманна политика", заяви Зеленски.

Той допълни, че Украйна се е подготвяла да изнася повече електроенергия за Европейския съюз и че "руските атаки целят също така да разрушат енергийната ни връзка" с Европа. "Всеки удар по енергетиката на Украйна е удар по енергийната сигурност на целия континент", каза той.

Сунак каза на Зеленски, че Обединеното кралство "ще бъде с вас, докато Украйна не извоюва мира и сигурността, от които се нуждае и които заслужава, а след това ще бъдем с вас, докато се възстановявате".

"Само през тази година ние предоставихме военна подкрепа в размер на 2,3 млрд. паунда и ще направим същото и през следващата година", каза той.

Посещението на Сунак последва високопоставените пътувания до Киев на бившия министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън, един от първите лидери, които посетиха Украйна след руската инвазия през февруари.

След като контраофанзивата на Украйна принуди руските войски да се оттеглят, силите на Кремъл се включиха в масирана ракетна и безпилотна кампания, която порази електроцентрали, мрежи и други граждански обекти. Русия е ударила и съоръжения за добив на газ, съобщиха украински официални лица.

Въздушните атаки във вторник бяха най-мащабните до момента, а нападението продължи в източната и южната част на страната, включително Одеса на Черно море.  

Повече от 10 милиона украинци - около една четвърт от населението преди войната - са без електричество, заяви Зеленски в нощното си обръщение в четвъртък, когато в Киев падна първият сняг за сезона.

Многобройните аварийни прекъсвания на електрозахранването тази седмица засегнаха столицата с най-тежкия недостиг на електроенергия от началото на войната, съобщиха от местната електроразпределителна компания "Ясно". Очаква се в неделя температурите в Киев да паднат до минус 6 градуса по Целзий.