Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Конфликтът в Украйна не може да бъде разрешен без намесата на Пекин

Искрен Иванов, политолог, Клуб Investor, 12.11.2022 г.

20:32 | 12 ноември 2022
Автор: Николета Рилска

Диалогът между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин в рамките на срещата на Г-20 в Бали, Индонезия, ще е ключов. Парадоксално е, че без намесата на Пекин в тази конфигурация конфликтът в Украйна няма как да бъде разрешен. Най-малкото, защото Китай поддържа неутрална позиция, а ако той се обърне срещу Русия – президентът Владимир Путин остава сам. Ако Путин реши да рискува и да употреби оръжие за масово унищожение, Китай няма да остане безразличен. Това заяви политологът Искрен Иванов в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Иванов „отстъплението на руската армия от Херсон освобождава място за три сценария“. Той посочи, че първият, който е най-вероятен, е диалогичният – САЩ ще продължат да помагат на Украйна с оръжие, но може би в един момент ще се опитат да окажат и натиск за това тя да преговаря с Русия.

„Добрата новина е, че каналите за комуникация между Москва и Вашингтон вече са отворени. Ако този диалог продължи, в по-дългосрочен план можем да станем свидетели на някакви преговори, защото оттук нататък след Херсон идва Крим“.

По думите на Иванов ядреният сценарий вече става все по-невероятен.

„Китай вече очерта червена линия за подкрепата си към Русия и това са ядрените оръжия... Китай няма никакъв интерес на границата с Русия да има радиация… Ако и Китай се обърне срещу Русия, тя ще остане съвсем сама“.

Гостът обясни, че третият сценарий е за дворцов преврат, но добави, че в Москва все още има много хора, които подкрепят Путин, така че на този етап този вариант е нереалистичен.

„Както през 2014 г. конфликтът започна в Крим, така и по всяка вероятност краят на тази война ще се реши в Крим… Ако украинските войски влязат в Крим, играта е решена“.

Иванов коментира и резултатът след междинните избори в САЩ и причините, поради които не се стигна до очакваната „червена вълна“ – убедителна победа на Републиканската партия. Според него това се дължи на факта, че републиканците, убедени в победата си, започнаха да повдигат въпроси, които са изключително тежки за американското общество – включително еднополовите бракове и абортите.

„Втората причина е фигурата на Доналд Тръмп“, каза Иванов. Той припомни, че няма американски президент, който толкова директно да е атакувал демокрацията и два пъти да е бил поставян под процедура по импийчмънт.

Според Иванов републиканците ще търсят компромисна фигура за президентските избори. Той очаква номинацията да е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

По отношение на решението на България да изпрати оръжейна помощ на Украйна политологът заяви, че ходът за закъснял, но рационален. Той изрази надежди новото правителство да успее да постигне договорка със западните ни партньори за получаване на ново оборудване. Иванов направи коментара си в контекста на появилите се новини, че Нидерландия ще предостави свои стари самолети F-16 на държава, дала Миг-29 на Украйна.

Политологът отбеляза, че заплахите за България съвсем не са отминали.

„Има актьори, включително и външни сили, които са заинтересовани от това сега да няма правителство… Да – няма как Русия да нахлуе в България, защото ние сме НАТО, но видяхме, че имаше атаки по критична инфраструктура – бяха хакнати сайтове, бяха извършени кибератаки. Това означава, че Русия няма да се примири и ще направи всичко възможно политическият процес в България да зацикли“.

Иванов коментира и темата за присъединяването на България към Шенген. Какви са неговите прогнози – вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.