Украйна смята, че войната може да свърши до месеци

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна

15:30 | 5 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Достатъчно е партньорите да успеят да накарат Русия да проумее, че ще има последствия, включително контраофанзива, тактически ядрени оръжия или удари по руските военни бази, ако наруши глобалното ядрено споразумение.

Продължаваме преговорите за зърното с Русия, но схемата е по-сложна. Украйна и Русия не преговарят директно помежду си. Преговорите се водят по групи, в които влизат Турция и ООН.

Мобилизираните руснаци, които се изпращат в бойните зони без никакво специално обучение се представят доста по-зле. Руските професионални въоръжени сили, които работят по договор са почти напълно унищожени.

Русия не може да присъедини окупираните територии. За нас това означава края на украинската държава. Второ, това няма да спре войната.

Русия, която заграби територии, сега започва да ги губи и заплашва с ядрено оръжие. Тя ще модернизира военните си сили и ще атакува пак.

Не виждам войната да се проточи още 2-3-4 години, ако Украйна получава навреме оръжие. Очаквам да продължи месеци, не години.

Ако вземем оръжейните доставки като основен критерий, ако техният обем в бъдеще не намалява, ще е нужна по-малко от година, за да бъдат освободени всички окупирани територии.