СТО постигна важни споразумения за ваксините срещу Covid и риболовни субсидии

Членовете на СТО се съгласиха и временно да подновят 24-годишния мораториум на СТО върху митата за електронна търговия - което предотвратява перспективата за нови тарифи върху цифровата икономика

10:00 | 17 юни 2022
Обновен: 13:19 | 17 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В петък водещите министри на търговията одобриха исторически пакет от споразумения, включително намаляване на субсидиите за риболов и разхлабване на производствените ограничения за ваксини. Само преди ден маратонските преговори изглеждаха обречени на провал, пише Bloomberg.  

Споразуменията слагат край на продължилата 7 години суша при постигане на сделка за търговската организация и избягва нов вреден застой за организация, която беше сериозно разклатена след 4-годишните атаки от бившия американски президент Доналд Тръмп, пандемията, разкъсаните вериги на доставка и войната в Украйна.  

Споразумението подписано от 164-те членове на СТО, чиято мисия е да насърчават мира и благоденствието чрез по-тясна икономическа интеграция е още по-впечатляващо, като имаме предвид, че две от членуващите държави – Русия и Украйна воюват помежду си.

Резултатът беше постигнат след изтощителни преговори продължили цяла нощ в централата на организацията на брега на Женевското езеро. Той дава сериозни аргументи на нейния генерален директор Нгози Оконджо-Ивеала да твърди че е постигнала първия си преговорен успех малко повече от година след като зае поста. Договорите ще дадат нов тласък на СТО и нейната способност да управлява световната търговска система за 28 трилиона долара.  

Споразуменията „показват на света, че членовете на СТО могат да се обединяват въпреки политическия разлом помежду им,“ заяви Оконджо-Ивеала пред репортери петък сутринта. „Имаше много моменти, в които се тревожех, че това заседание няма да доведе до нищо,“ каза тя.  

Интелектуалната собственост върху ваксините

Търговските представители се съгласиха да разхлабят защитата върху интелектуалната собственост за ваксини срещу Covid-19. Това е едно от ключовите споразумения, които Оконджо-Ивеала твърдеше, че трябва да бъде постигнато, за да сложи край на „морално неприемливото“ неравенство на достъп до ваксини за по-бедните страни.

Преговорите обаче се проточиха толкова дълго, а глобалните усилия за производство на препаратите сработиха толкова добре, че сделката на СТО може и да няма осезаем ефект върху производството на ваксини срещу Covid-19 в момент, когато по света има излишък от препарати. 

Към май 2022 има 2,1 милиарда излишни дози от ваксини срещу болестта, а производството им постоянно надвишава броя приложени дози, според данни на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.“Предпоставката за премахване на интелектуалната собственост върху ваксини срещу Covid-19 беше погрешна от самото начало,” заяви Тома Кюени, директор на организацията. „И до ден днешен няма доказателства, че интелектуалната собственост е била пречка за производството или достъпа до ваксини срещу Covid-19.“

Риболов и електронна търговия

Членовете на СТО се споразумяха и за ограничаване на вредните правителствени субсидии за риболов, като така изпълниха ключова цел за устойчивост на ООН за 2015 г., насочена към забавяне на бързото изчерпване на световните рибни запаси.

Споразумението, което поставя нови ограничения за субсидиите за незаконен, недеклариран и нерегулиран риболов, има за цел да подобри работните места, икономиките и общностите, които зависят от световните рибни запаси. Сделката ще изтече четири години след влизането ѝ в сила, освен ако членовете на СТО не се съгласят да разширят ограниченията за дейности, които допринасят за свръхулов и свръхкапацитет.

Членовете на СТО се съгласиха и временно да подновят 24-годишния мораториум на СТО върху митата за електронна търговия - което предотвратява перспективата за нови тарифи върху цифровата икономика, след като Индия и други развиващи се страни заплашиха да провалят споразумението.

Имаше опасения, че ако споразумението от 1998 г. отпадне, то може да отвори нова регулаторна Кутия на Пандора, което може да доведе до по-високи потребителски цени за трансгранични покупки от Amazon.com, филми на Netflix, музика на Apple и игри на Sony PlayStation.

„Страните проявиха голямо разбирателство помежду си. Имаше много съчувствие към притесненията и нуждите на другия“, каза пред репортери министърът на търговията на Индия Пиюш Гоял. „Резултатите от заседанието се считат от света като сигнал, че многостранният ред не е нарушен“, каза той.

Продоволствена сигурност

Министрите на търговията се съгласиха с език, насочен към смекчаване на въздействието на задаващата се глобална продоволствена криза и обещаха да обмислят исканията на Индия за смекчаване на правилата за субсидиране на СТО за програми за публични запаси, насочени към изхранване на бедните граждани.

В момента правилата на СТО позволяват на нациите да купуват храна, за да помогнат за изхранването на бедните граждани, но ограничават програмите, които правят това чрез снабдяване изключително от местни фермери и забраняват износа на храни от тези програми.

Индия отдавна е загрижена, че нейната програма, която купува изключително от индийски фермери и е изнасяла в миналото, може да бъде оспорена в СТО като незаконна. Сега членовете на СТО ще работят за разрешаване на опасенията на Индия по въпроса до следващата си министерска конференция.