Компания ще създаде защитен от хакери архив на войната в Украйна

Компанията ще използва технология подобна на блокчейн, за да изгради устойчив на цензура архив на историята

19:00 | 26 февруари 2022
Обновен: 20:47 | 26 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Крипто технологията може да играе уникална роля в това как инвазията на Русия в Украйна ще бъде записана в историята, пише Bloomberg. Видеоклипове на руски войски, окупиращи Чернобил и експлозии, разтърсващи Киев, съставляват част от милионите цифрови записи, документиращи конфликта, съхраняван в Arweave, децентрализирана мрежа за съхранение на данни.

Именно децентрализацията е основната причина Arweave да твърди, че нейният архив ще бъде толкова важен. Тъй като има много копия на данните, съхранявани на много места, на практика те не могат да бъдат хакнати или изтрити - дори ако едно копие бъде повредено, има много резервни копия. Освен това данните не могат да бъдат редактирани, след като бъдат качени в мрежата.

„Започнахме този проект, за да изградим устойчив на цензура архив на историята“, каза Сам Уилямс, съосновател и главен изпълнителен директор на Arweave.

Кибервойната вече изигра роля в нахлуването на Русия в Украйна. Kyiv Post, англоезичният новинарски сайт в Украйна, е обект на дигитални атаки. Сайтът има статии, качени в Arweave, където ще бъдат съхранени, каза Уилямс. Междувременно Русия ограничи частично достъпа до Facebook и забави достъпа до Twitter на мобилни устройства поради разногласия относно съдържанието.

Разширението на архива на Arweave

Arweave вече притежава повече от 6,6 милиона туитове, видеоклипове, снимки и статии, свързани с конфликта в Украйна, според ViewBlock, устройство за проследяване на данни, което регистрира трансакции на Arweave. Всеки, който има крипто портфейл и който е готов да плати такса от около 1 цент на мегабайт, може да добави съдържание към архива. Колекцията от данни е достъпна публично чрез уебсайта ViewBlock.

Бързият и масивен приток на данни показва силата на възможността да добавяте към архива на историята в реално време. Докато социалните медии могат да разпространяват информация до голям брой хора, пресяването и запазването на тази информация е предизвикателство. Но цифровите записи на Arweave могат да действат като публичен трезор и осигуряват място където информацията да се съхранява за десетилетия напред.

Началото

Уилямс основава Arweave през 2017 г. След като изучава периоди като нацистка Германия, той иска да изгради платформа за водене на постоянен исторически архив, който не може да бъде редактиран.

„Едно от най-важните неща, които авторитарните управляващи се опитаха да направят, беше да контролират информационното пространство“, каза той.

Способността на дигиталните регистри известни като блокчейн да не бъдат променяни допада на Уилямс. Той каза, че Arweave е „подобен на блокчейн“, но използва структура, наречена blockweave, която е по-добра за съхранение на големи файлове като видеоклипове и документи.

„Регистърът репликира информацията по целия свят на стотици, ако не и на хиляди различни места“, каза той, без да посочва точно на колко компютри се съхраняват данните на Arweave.

Потребителите на мрежата, известни като миньори, печелят крипто токени на Arweave, които могат да бъдат обменени за пари, като използват компютрите си за съхраняване на данните.

Мрежата гарантира 200 години време за съхранение, ако разбира сае технологията не остарее през това време. Освен това има въпрос дали данните, които се поставят в мрежата сега, все още ще бъдат във формат, който е достъпен за този дълъг период от време. (Касетите все още съдържат много данни, например, но не много хора имат начин да ги слушат).

Arweave е набрала средства от Andreessen Horowitz, Coinbase Ventures и Union Square Ventures , а прави и свои собствени инвестиции. Заедно с Blockchain Capital и Sino Global Capital, компанията току-що оглави кръг за начално финансиране от 17,2 милиона долара в ArDrive, корпоративен продукт за съхранение на данни, базиран на Arweave.

Други архиви

Руското нахлуване в Украйна не е първият път, когато Arweave се използва за съхраняване на данни по време на конфликт.

Първото голямо събитие, което платформата документира, беше инцидентът в Керченския проток, когато руската брегова охрана залови три украински военноморски кораба и ги задържа като заложници през 2018 г. Наред с други новинарски репортажи, Arweave съхранява статия от руската държавна медийна агенция Sputnik International, която по-късно е свалена и заменена с версия с по-проруски тон.

Arweave се използва и за съхраняване на документи, свързани с протести в Хонконг, както и за запазване на статии от Apple Daily, продемократичния вестник в града, който Пекин закри през юни 2021 г.

Настоящият архив Украйна-Русия е най-голямата колекция от данни на Arweave досега и бързо се увеличава. Броят на документите, добавяни ежедневно в архива, е нараснал 15 пъти между 15 февруари и 24 февруари, според данни на ViewBlock.

Все пак си струва да се отбележи, че докато архивът на Arweave не може да бъде хакнат и данните да бъдат изтрити, все още има начини, по които тези видове цифрови записи могат да бъдат манипулирани. Тъй като всеки може да добави към колекцията, това включва възможността тя да бъде наводнена с неточни разкази и дезинформация.

Поддръжка от Bundlr

Уилямс каза, че екипът му за първи път започва да изгражда архива за конфликта Украйна-Русия преди няколко седмици. В момента най-големият участник в проекта е Bundlr Network, платформа с цел да улесни добавянето на данни към Arweave.

Bundlr Network стартира през септември с фокус върху поддръжката на съхранение на незаменими токени. Той започва да създава архива с нарастването на напрежението в Украйна, според основателя и главен изпълнителен директор Джош Бенарон.

Benaron, базиран в Лондон, и друг разработчик от екипа от шест души на Bundlr Network са работили по автоматизирането на процеса на архивиране, като например чрез разработка на инструмент, който събира туитове, които включват ключови думи и имената на украинските градове.

Бенарон каза, че туитовете съставляват около половината от това, което архивират, а повечето от видеоклиповете, които добавят, показват експлозии в Украйна. Той каза, че изтеглят статии от руски и украински новинарски издания. Bundlr Network покрива разходите за съхранение на данните.

„За мен е важно да предоставя истински архив на случващото се по това време от различни гледни точки“, каза той. „Най-голямото предизвикателство за нас е да уловим всички данни.“