Напрежението в Украйна изтласка цените на златото и паладия

Евентуалните проблеми във веригите на доставките засилват търсенето към активи убежища

10:30 | 14 февруари 2022
Обновен: 14:09 | 14 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Напрежението около разположените руски войски близо до границата с Украйна увеличи търсенето на активи убежища заради потенциални прекъсвания на доставките и подкрепи цената на златото и паладия, предава Bloomberg.

Привлекателността на кюлчетата като средство за съхранение на стойност се подсилва от нежеланието на пазарите да предприемат рискове и скока на инфлацията в световен мащаб. В петък златото отчете най-голямото поскъпване от  почти четири месеца, въпреки че Федералният резерв се подготвя да повиши лихвите през тази година. Доходността по 10-годишните облигации се повиши в понеделник, след като в петък падна от най-високата стойност от 2019 година.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред CNN в неделя, че има „очевидна възможност много скоро да има мащабни военни действия“ в Украйна. Русия многократно отрича плановете си да нахлуе в Украйна, а служители на Кремъл обвиниха САЩ, че разпалват „истерия“. Русия добива около 40% от паладия, който се използва най-вече в катализаторите на автомобилите.

„Пазарите на паладий вече очакваха възстановяване на търсенето на автомобилни катализатори тази година“, каза Гавин Уенд, старши анализатор на ресурси в MineLife Pty. „Но цените бяха допълнително стимулирани от страховете предизвикани от увеличаване на заплахите за веригата на доставки от конфликта около Украйна ”

Пазарите следят и скока на петрола към 100 долара за барел, което ще е първият такъв случай от 2014 г., което заплашва да нанесе двоен удар на световната икономика, като допълнително влошава перспективите за растеж и повишава инфлацията. Данните от миналата седмица показаха, че потребителските цени в САЩ са се увеличили повече от очакваното през януари, като на годишна база инфлацията счупи 40-годишен рекорд.

„Настроенията за намаляване на риска и спадът в реалната доходност трябва да помогнат на златото, но поскъпващият долар може да попречи на по-нататъшните печалби“, казва Никълъс Фрапел, глобален генерален мениджър в базираната в Сидни ABC Bullion. Растежът в цената на суровия петрол може да увеличи опасенията относно инфлацията и растежа, което вероятно ще подкрепи допълнително и златото.“