Panasonic тества производство на революционни батерии за Tesla

Батериите 4680 - наречени така заради размерите си от 46 мм диаметър и 80 мм височина - имат над пет пъти по-голям капацитет

18:45 | 3 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Panasonic Corp. обновява съоръжение в Япония, за да започне тестове за масово производство на нов вид литиево-йонна батерия, която Tesla Inc. препоръчва като ключ към по-евтини електрически превозни средства, информира Bloomberg.

Panasonic ще започне тестово производство на батерия от следващо поколение "4680" в предприятие в западната японска префектура Вакаяма, заяви главният финансов директор Хироказу Умеда.

След тестовете ще бъде създадена нова линия за масово производство, вероятно също в Вакаяма, каза Умеда.

Финансовият директор направи коментарите, след като Panasonic отчете оперативна печалба от 73 млрд. йени (640 млн. долара) за наскоро приключилото тримесечие. Това не отговаря на средната прогноза на анализаторите за 107 млрд. йени, тъй като бизнесът с потребителска електроника беше засегнат от повишените цени на материалите.

Акциите поевтиняха с 6,7% по време на търговията в Токио в четвъртък.

Батериите 4680 - наречени така заради размерите си от 46 мм диаметър и 80 мм височина - имат над пет пъти по-голям капацитет от по-малките 1865 и 2170, които Panasonic доставя на Tesla. Това означава, че в един електромобил са необходими по-малко батерийни клетки и свързани с тях части, което от своя страна има потенциала да намали общата му цена.

Батерията 4680 беше представена за първи път от Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, на събитие през 2020 г. Мъск изтъкна батериите като "огромен пробив" в клетъчната технология, който ще направи възможно компанията му да произвежда електромобили, продавани за 25 000 долара.

Въпреки че Tesla планира да произвежда батерийните клетки сама, тя е поискала от Panasonic също да започне да ги произвежда. Японската компания заяви, че ще се стреми да продава батериите не само на Tesla, но и на други производители на електромобили.

Към момента, по отношение на батериите 4680, Panasonic "получава сериозни запитвания от Tesla", заяви Умеда. "Когато тестовете приключат, Tesla ще са с приоритет при доставките", каза той.

Анализатори предупредиха, че новите батерии 4680 могат да се окажат трудни за масово производство, като се има предвид, че техният размер може да доведе до проблеми с безопасността, като например прегряване. Умеда заяви, че първоначалните тестове на компанията са довели до "прототип с достатъчна производителност" на новата клетка.

Решението на производителя на електроника да определи местен обект за производството на батерийните клетки идва, след като той се стреми да разшири производството в завода Gigafactory, който управлява съвместно с Tesla в Невада. Производственият обект  за батериите 4680 се намира близо до централата на Panasonic в Осака, което му позволява лесно да изпрати опитни инженери, които да настроят машините му.

Конкуренти в областта на батериите като LG Energy Solution и Contemporary Amperex Technology Co. също увеличават инвестициите си, за да разширят капацитета си. В сравнение с други големи производители на батерии за електрически превозни средства, Panasonic се разширява по-бавно, като вместо това изтъква предимствата на своите батерии по отношение на безопасността и подчертава, че дава приоритет на печалбата пред пазарния дял.