Визата на Джокович отново беше анулирана дни преди Australian Open

Сърбинът ще бъде депортиран и все още не е ясно дали ще обжалва

09:55 | 14 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийските власти отново анулираха визата на сръбския тенисист Новак Джокович. В понеделник решението на съда да депортира неваксинирания номер 1 в света беше отменено, но сега вероятно той ще бъде депортиран, предава Bloomberg.

Министърът на имиграцията Алекс Хоук упражни личните си правомощия и отмени решението на съда, само няколко дни преди световният номер 1 при мъжете да започне да се бори за рекордна 21-ва победа в турнира от Големия шлем Australian Open. „Визата беше отменена по съображения, свързани със здравето и добрия ред, както и на основание, че това е в обществен интерес“, заяви Хоук в изявление в петък.

"Днес упражних правомощието си по член 133C, параграф 3 от Закона за миграцията да отнема визата на г-н Новак Джокович по съображения за здравословното състояние и добрия ред, тъй като това е в интерес на обществото", се казва в изявление на Хоук. "При вземането на това решение внимателно разгледах информацията, предоставена ми от Министерството на вътрешните работи, Австралийските гранични сили и г-н Джокович. Правителството на Морисън (Скот Морисън, министър-председател на Австралия, бел. ред.) е твърдо ангажирано със защитата на австралийските граници, особено във връзка с пандемията на Covid-19".

Джокович може да оспори решението в съда. Първоначално не e ясно дали сърбинът ще обжалва и евентуално ще може да участва в Откритото първенство на Австралия.

Ако Джокович се провали в съда, 34-годишният мъж ще бъде незабавно изгонен от страната. Ако отнемането на визата остане в сила, според закона той не може да получи нова виза в продължение на три години. Това правило обаче може да бъде отменено.

Съдия Антъни Кели отмени анулирането на визата на Джокович на съдебно заседание в понеделник, като заяви, че на играча не е било дадено достатъчно време да отговори напълно на длъжностните лица, които са му отказали влизане в Австралия. Той предупреди, че всеки опит на министър Хоук да използва личните си правомощия за анулиране може да означава, че Джокович няма да може да се върне в Австралия в продължение на три години.

34-годишният Джокович, който е казвал, че е против ваксините, получи медицинско изключение да участва в турнира с решение, което ядоса много австралийци. Джокович не е ваксиниран срещу коронавируса и затова е спорна фигура в страната, която наложи строги правила от началото на пандемията.