Путин: Само Аллах знае защо Турция свали Су-24

Президентът на Руската федерация Владимир Путин за дванадесети път направи ежегодното си обръщение към парламента

16:24 | 3 декември 2015
Автор: Александра Попова
Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg
Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Русия няма да използва груба сила в отговор на свалянето на самолет Су-24 от Турция, заяви президентът на страната Владимир Путин в обръщение пред Федералното събрание, което продължи 58 минути. Той прогнозира, че ниските цени на петрола и останалите суровини, както и санкциите ще продължат и обяви нови икономически мерки.

РБК събра главните му моменти и най-ярките изказвания.

За Турция и мотивите да бъде свален самолетът

„Навярно само Аллах знае защо го направиха. И явно Аллах е решил да накаже управляващата клика в Турция като я лиши от разум и разсъдък“, заяви той.

За ответните мерки

„Няма да започваме да звънтим с оръжия. Но ако някой си мисли, че извършвайки подло военно престъпление, ще му се размине с едни домати и някакви ограничения в строителния и други отрасли, то дълбоко се заблуждава“ - каза Путин.

За бюджетния дефицит

„Трябва да постигнем балансиран бюджет. Това, разбира се, не е самоцел. Най-важното условие е макроикономическата устойчивост и финансовата независимост на страната. Напомням, че по план дефицитът на федералния бюджет не трябва да превишава 3%“, отбеляза Путин.

За амнистията на капиталите

„Миналата година бе обявена амнистия за капиталите, които да се върнат в Русия. Засега бизнесът не бърза да се възползва от тази възможност. Това означава, че предложената процедура е сложна и няма достатъчно гаранции. Заставам зад дискусиите, които се водят по този повод. Казват, че решенията, които са приели, са малко по-добри от аналогичните през изминалите години, но това не е достатъчно и днес“, каза президентът на РФ. Той предложи да се удължи амнистията на капиталите с половин година – до средата на 2016.

За изземването на селскостопански земи

Путин поръча на правителството да подготви законодателната база за изземването на селскостопански земи, неизползвани по предназначение и да бъдат продадени на търгове. По думите му, „трябва да се вкарат в употреба милиони хектари пасища, които сега пустеят, намирайки се в ръцете на крупни земевладелци“. „Не бързат да се занимават със земеделие“, констатира той.