Възстановяване на доставките от Либия и Казахстан подкрепят петрола

Петролът се търгува на най-високото ниво от края на ноември

11:20 | 10 януари 2022
Обновен: 13:02 | 10 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът стабилизира нивото си след като отчете най-голямото седмично поскъпване от 1 месец насам. Доставките от Либия и Казахстан бяха възстановени, а инвеститорите все пак следят как се справя Китай с първия случай на Омикрон на местно ниво, предава Bloomberg.  

Днес цената на сорта Брент остава относително непроменена, след като нарасна с над 5% през миналата седмица до 83 долара за барел, което е най-високата стойност от края на ноември. Добивът от Либия достигна 900 000 барела на ден след като ремонтните дейности по един от основните тръбопроводи беше завършена, а част от доставките от Казахстан също бяха възстановени след като размириците в страната през миналата седмица засегнаха и петрола.

Най-големият вносител на петрол в света Китай започна светкавично масово тестване в северния пристанищен град Тиензин, тъй като страната се опитва да поддържа своята политика за нула случаи на Covid-19. Там вече има 2 потвърдени случая на Омикрон, които не идват от чужбина. Бързоразпространяващият се вариант доведе до рекорден брой заразени в други основни вносители на петрол.

Суровият петрол започна силно 2022 година и поскъпва заради комбинация от оптимизъм за глобалното търсене и прекъсвания в доставките. Те доведоха до затягане на пазарните условия и така краткосрочните договори за петрол поскъпнаха и влязоха в състояние на контанго, при което тяхната цена е по-висока от тази на дългосрочните договори за доставка. Членките на Организацията на страните износителки на петрол и техните партньори се съгласиха да подкрепят допълнително производството, но някои анализатори смятат, че е възможно те да не успеят да изпълнят квотите си.  

„Поскъпването на петрола се дължеше на факта, че всички очакваха най-лошия възможен сценарии в Казахстан и Либия, така че скоро цените би трябвало да се понижат“. Това е мнението на Вандана Хари, петролен анализатор и основател на  Vanda Insights. Тя отчита и че нарушените от метеорологичните условия доставки в Северна Америка ще бъдат временни и така тревогите свързани с Омикрон отново заемат централно място в дебатите на трейдърите.  

Спадът в американските петролни резерви също помогна за ръста в цената на суровината. Данни за хранилищата в цялата страна показват, че те са намалявали в продължение на 6 седмици и са най-ниските нива от средата на септември.   

Апетитът на инвеститорите към рисковите активи, включително суровините също оказва влияние след резкия скок в доходността по 10-годишните американски облигации от началото на годината. Покачването се подхранва от сигнали, че Федералният резерв може да започне да увеличава основните лихви още през март, за да се бори с инфлацията.