Петролът поскъпна заради нарушеното производство в Казахстан и Либия

Алиансът ОПЕК+ тази седмица потвърди планираното увеличение на производството от 400 000 барела на ден за февруари

09:42 | 7 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се готви за трета седмица на печалба, тъй като пазарът се затегна поради ограничения на доставките от членовете на ОПЕК+ след проблемите в Казахстан и Либия.

Фючърсите в Ню Йорк се покачиха до близо $80 за барел, след като се покачиха с почти 6% през последните четири сесии. Най-големият производител на петрол в Казахстан промени добива в гигантското находище Тенгиз след протестите в страната, докато либийското производство също беше ограничено. Пазарната структура на петрола се затвърди във възходяща структура, което сигнализира за нарастващо ограничение на доставките.

петрол ръст

Алиансът ОПЕК+ тази седмица потвърди планираното увеличение на производството от 400 000 барела на ден за февруари, но е малко вероятно групата да достигне този праг, тъй като някои членове  имат проблеми да постигнат целите си за добив. Производството в Либия намаля на фона на бунтове в милициите, докато Русия също не успя да увеличи производството миналия месец.

„Петролът се повиши през последните седмици, тъй като финансовите пазари отхвърлиха Омикрон, правилно или не, като временно отклонение“, Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte Ltd. „Инерцията се ускори тази седмица, въпреки увеличаването на производството на ОПЕК+ и сега имаме смущения в Казахстан и Либия, които допринасят за настроенията."

Операторът на казахстанското находище Тенгиз отказа да предостави допълнителни подробности за размера на корекцията на продукцията, но каза, че производствените операции продължават. TCO е съвместно предприятие, ръководено от Chevron Corp., което изпомпва около една трета от петрола на страната за квотите на ОПЕК+.

Зимата в Канада и северната част на САЩ също наруши потоците на петрол тази седмица. Това съвпадна със свиването на американските запаси от суров петрол, които намаляват всяка седмица от ноември.