Джулиан Лий: Тази година опасенията за добива на петрол ще заменят тези за търсенето му

Само 3 от 19-те членки на ОПЕК+ разполагат със свободен капацитет за добив

16:22 | 9 януари 2022
Обновен: 18:18 | 9 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако производителите на петрол са се надявали на спокойна година, вероятно ще бъдат разочаровани. Има две много различни основни мнения за посоката на петролния пазар през 2022 година. Но и двете са съгласни за едно – годината далеч няма да е спокойна, пише петролния анализатор Джулиан Лий за Bloomberg.  

Мечките смятат, че предлагането ще изпреварва търсенето, запасите ще се увеличават, а страните от ОПЕК+ ще трябва да обмислят още едно ограничение на добива. Биковете се фокусират върху ниските петролни резерви, намаляващия свободен производствен капацитет поради срива на инвестициите и перспективите за трицифрени цени преди края на 2022 година. Освен ако ръста на търсенето не се забави значително, вторият сценарии  изглежда доста по-вероятен.

Преди заседанието на ОПЕК+ през миналата седмица, анализите показаха, че световните запаси ще се увеличават през настоящата година и ще компенсират всички количества изтеглени през 2021 г.

Възстановяване на запасите

Прогнозата за попълване на хранилищата не се базира на мрачни очаквания за търсенето. Напротив. Основният сценарии предвижда, че глобалното потребление на петрол ще надмине връхната точка от преди пандемията и средно ще бъде почти 101 милиона барела на ден през 2022 година.  

Има огромна несигурност около търсенето поради щама Омикрон, но доказателствата от последния месец посочват, че независимо от по-високата си заразност, вариантът води до много по-малко хоспитализации, особено сред вече ваксинираните. През седмицата до 29 декември 74% от хората с потвърдена инфекция от Омикрон, които са постъпили в английски болници не са били с препоръчителните 3 дози ваксина, а 25% от тях изобщо не са били имунизирани.  

Някои държави вече започват да разхлабват ограниченията, които бяха наложени през декември и увеличават перспективите за повече дълги полети и устойчив ръст в търсенето на петрол през следващите месеци.   

Потенциалният проблем за петролния пазар идва от безконтролния ръст на предлагането, което според ОПЕК ще достигне 104 милиона барела на ден преди края на годината. Както съм посочвал и преди, тази прогноза има някои сериозни недостатъци, защото предполага, че 19-те членки на ОПЕК+ ще изпълняват непрестанно квотата си за добив. Не само, че някои от тях не го правят, други изобщо не могат.

През декември картелът е произвеждал с 625 000 барела  по-малко от общата си цел, което е малко по-добре от ноември. Тогава дефицитът е бил от 655 000 барела на ден, но все пак е 7-мият месец по ред в който групата не достига общата си цел.

Изоставането се увеличава

Тази разлика няма да бъде компенсирана в скоро време. Напротив, този дефицит никога няма да бде наваксан, освен ако тези членки, които имат свободен капацитет не получат разрешение да компенсират добива на тези, които нямат. Това изглежда малко вероятно. Дефицитът единствено ще се увеличава, особено след като и целта на групата нараства с 400 000 барела на ден всеки месец, а прогнозите на ОПЕК предполагат, че това ще се случва. Това значи, че предлагането далеч няма да е толкова голямо, колкото някои хора се опасяват или се надяват, зависи от гледната точка.  

Биковете твърдят, че петролните запаси вече са малки. В края на октомври, търговските петролни резерви в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са били 174 милиона барела или 6% под средното за съответните държави ниво за период 2015-2019 година.  

И въпреки че нарастващият добив от членките на ОПЕК+ вероятно ще намали разликата, това ще понижи и свободния капацитет на света, с който той разполага, за да се справи с неочаквани смущения в предлагането. А те вече се усещат.  

Либия успешно поддържаше добив от над 1 млн. барела на ден през цялата 2021 г. Но сега тръбопроводът от най-голямото ѝ петролно находище беше затворен от хората, които трябваше да го пазят, а се налага спешен ремонт и на една от връзките до най-големия износен терминал. Ремонтът беше завършен бързо, но добивът на страната остава с 25% по-малко от нивото през миналата година.  

Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Ирак могат да добиват петрол над нивата, които се използват като база за определяне на ограниченията в производството, но вероятно те са единствените членки на ОПЕК+, които могат да го направят.  

Докато всички ограничения в добива бъдат премахнати, което трябва да стане през септември, целият свободен производствен капацитет ще остане в тези три държави и вероятно няма да бъде повече от 2,5 милиона барела на ден или 2,5% от световното търсене. Това е много малък буфер от историческа гледна точка и точно той би подхранвал бичите перспективи на пазара.