САЩ обмислят ограничения върху износ на технологии за Русия

През следващите седмици са планирани няколко срещи между американски и руски дипломати

19:30 | 9 януари 2022
Обновен: 22:29 | 9 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на Байдън и съюзниците на САЩ обсъждат да наложат контрол върху износа за Русия, включително върху чувствителните технологии и електроника, ако президентът Владимир Путин завземе повече от Украйна, е заявил за Bloomberg човек, запознат с дискусиите.

Въпреки че не са взети никакви решения, търговските ограничения могат да се отнасят за износ от САЩ за Русия и вероятно за някои чуждестранни продукти. Обмислят се и мерки, които да отрежат на Русия достъпа до микроелектроника, произведена със или базирана на американски софтуер или технология.

Следващата седмица предстои серия от преговори между САЩ и Русия и в последно време администрацията на президента Джо Байдън засилва реториката си срещу Кремъл. Тя ще се основава на сценария за господството на САЩ в сферата на технологиите, чрез което могат да ударят военния и гражданския сектор, както и технологичните амбиции на Русия.

Ефектите може да се отразят върху авионика за самолетите и машинни инструменти до смартфони, игрални конзоли, таблети и телевизори. При определени действия Русия може да бъде подложена на експортен контрол, също толкова строг, колкото този за Куба, Иран, Северна Корея и Сирия.

Отделно високопоставен служител на САЩ каза в събота, че администрацията на Байдън ще отложи поемането на твърди ангажименти по време на преговорите с Русия следващата седмица, насочени към облекчаване на напрежението около Украйна, и планира дискусии със съюзниците преди всякакви споразумения.

САЩ планират да търсят области на съгласуване и са готови да проучат реципрочни ограничения за стратегически бомбардировачи и наземни учения. Но САЩ няма да преговарят за намаляване на разполагането на войски, каза служителят, отричайки доклад на NBC News.

В петък американският държавен секретар Антъни Блинкен обвини Москва, че използва военни заплахи, дезинформация и целенасочени убийства, за да изгради сфера на влияние извън нейните граници.

Коментарите на Блинкен и американския служител бяха в съответствие с казаното от него и други служители на администрацията през последните седмици. Те дадоха повече сигнали, че САЩ няма да предложат големи отстъпки – на думи или на дела когато висши американски и руски служители започнат преговори в Женева в понеделник.

Русия не е оптимистично настроена към преговорите, каза заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в интервю за Интерфакс. Преговарящите на страната искат бързо решение. Той повтори, че Москва настоява за гаранции за сигурност, за да спре разширяването на НАТО, включително че изтегля някои сили и държи ракети извън граничните страни, според новинарската агенция.

„Не мисля, че ще видим някакви пробиви през следващата седмица“, е казал Блинкен в предаване излъчено по на CNN в неделя.

„Ще изслушаме техните опасения“. Те ще изслушат нашите опасения и ще видим дали има основания за напредък,“ е казал още държавният секретар.

Блинкен отхвърли исканията на Русия за изтегляне на войските на НАТО от Източна Европа и обвързващите уверения от страна на алианса да спре разширяването си на изток. „Не обмисляме нито едно от тези решения“, е казал той пред CNN.

Тези дискусии ще бъдат последвани от срещи между членове на НАТО и Русия в Брюксел, а след това и среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по-късно през седмицата, докато западни длъжностни лица се опитват да убедят руския президент Владимир Путин да оттегли повече от 100 000 войници, които се намират на границата с Украйна през последните месеци.