Започна процедура за отстраняване на Дилма Русеф

Новината идва на фона на дълбока криза и разширяване на корупционния скандал

13:00 | 3 декември 2015
Обновен: 15:20 | 3 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Дилма Русеф. снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Дилма Русеф. снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В Бразилия започна процедура за отстраняване на президента Дилма Русеф, което задълбочава политическата и икономическа криза. Последната жертва от разширяващия се корупционен скандал е банка BTG Pactual, чийто главен акционер Андре Естевес бе арестуван и принуден да предаде контрола.

Процедурата бе задействана в сряда вечерта от председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня, който нарече решението техническо. То е по искане на опозицията от септември.


Русеф е обвинена в нарушаване на данъчното законодателство и манипулиране на държавните финанси по време на изборната й кампания през миналата година. 
Предстои изслушване, по време на което ще се установи дали Русеф е нарушила фискалните закони.

На фона на спада на БВП с почти 7% на годишна база и рекорден бюджетен дефицит за последните две десетилетия, бразилската валута и местните облигации отчетоха много по-големи загуби от останалите развиващи се страни, коментира  Bloomberg.

Заради корупционния скандал, разтърсил Petrobras, която Русеф оглавяваше, хиляди бразилци поискаха отстраняването й от поста. Има твърдение, че някои от ръководните лица в компанията са вземали 3% обратна комисиона за сделките и са използвали парите за подкупване на политици.

Привържениците на импийчмънт трябва да съберат две трети от гласовете в долната камара на парламента, за да я отстранят от длъжност за 180 дни. През това време Сенатът трябва да проведе изслушване и ако след това две трети от членовете му (54) гласуват за импийчмънт, Русеф ще бъде отстранена.