Nissan ще инвестира 18 млрд. долара в производство на електромобили

Автомобилният концерн ще представи нови 23 електрически модела до 2030 г.

19:50 | 29 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Nissan Motor Co. ще инвестира 2 трилиона йени (17,6 милиарда долара) през следващите пет години, за да електрифицира повечето от автомобилите си и да ги превърне в стълб за дългосрочен растеж.

Японският автомобилен производител ще представи 23 нови модела до фискалната 2030 г., включително 15 нови електрически превозни средства, и ще се стреми повече от половината от продажбите му до тогава да бъдат на електрифицирани превозни средства, съобщи представител на компанията в понеделник.

Nissan, която е на път да се върне към годишна печалба за първи път от три години, се стреми да използва своя опит, натрупан като една от първите фирми пазара за електромобили. Базираният в Йокохама производител на автомобили беше първоначалния лидер в сектора като пусна първия масово използван електромобил в света през 2010 г. Leaf все още е един от най-продаваните електрически автомобили на пазара, въпреки че през последните години годишните му продажби са изпреварвани от тези на Tesla Inc.

„2 трилиона йени са доста голяма сума, но ние вече сме инвестирали 1 трилион“, каза главният изпълнителен директор Макото Учида в интервю за Bloomberg. Той отказа да уточни как компанията ще финансира инвестицията. „Уверен съм, че можем да направим тази бъдеща инвестиция, докато развиваме самата компания.”

Общата сума на вложените от Nissan пари подчертава „трудността една компания да остане актуална в надпреварата с електромобили, особено за компания с по-ниски маржове на печалба“, каза Тацуо Йошида, анализатор от Bloomberg Intelligence.

Nissan засилва своите амбиции в електрическия сектор и обяви множество инвестиции, включително планове за изграждане на хъб за 1,4 милиарда долара за производство на автомобили с батерии в Обединеното кралство. Автомобилният производител заяви в понеделник, че планира допълнително да увеличи своя глобален производствен капацитет на батерии до 130 гигаватчаса до фискалната 2030 г. и да пусне електромобил, оборудван с твърд електролит до фискалната 2028 г.

„Имаме 10-годишна преднина пред своите конкурентите“, каза Учида по време на онлайн брифинг. „Ще използваме този опит“ и „ще ускорим промяната с допълнителни инвестиции“.

Пилотен завод за батерии с твърд електролит ще бъде отворен в Йокохама около фискалната 2024 г., с цел да започне масово производство до около 2028 г. Според Nissan батериите от следващо поколение са от ключово значение за постигане на паритет на разходите между електрическите и бензиновите автомобили.

Дългоочакваният SUV на Nissan Ariya и други електрически модели ще се присъединят към все по-наситения пазар. През следващото десетилетие се очаква глобалните продажби на EV да нараснат над 10 милиона годишно от около 1 милион днес. 

Вторият по големина автомобилен производител в света, Volkswagen AG, инвестира агресивно в опит да измести Tesla като водещ производител на електромобили, докато други като General Motors Co. и Honda Motor Co. са се ангажирали да продават само електромобили в рамките на следващите две десетилетия.

По географски признак Nissan планира да електрифицира повече от 75% от продажбите в Европа, 55% от продажбите в Япония и 40% от продажбите в Китай до фискалната 2026 г. Компанията планира да поеме 40% от продажбите на електрически автомобили в САЩ до фискалната 2030 г. Дългосрочната стратегия включва и 20 милиарда йени, които са предназначени за разходи за увеличаване на станциите за зареждане на електрически автомобили.

Новата стратегия за електрификация, наречена Nissan Ambition 2030, е стъпка отвъд средносрочния план за промяна, който бе представен през 2020 г., когато компанията започна да се бори със застаряваща гама и стимулираните от помощи продажби, които намаляват рентабилността.