Ваксинацията на малки деца срещу COVID-19 в Европа ще започне през декември

ЕС се присъединява към нарастващ брой държави, включително САЩ, Канада, Израел, Китай и Саудитска Арабия, които са разрешили ваксините за деца

16:23 | 25 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Регулаторът на лекарствата на ЕС одобри използването на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech за деца на възраст между пет и единадесет години в четвъртък, докато Европа се бори да овладее скока на инфекциите.


Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча ваксината на Pfizer-BioNTech, одобрена за употреба в Европейския съюз при тийнейджъри между 12 и 17 години от май, да се прилага като инжекция в горната част на ръката в две дози от 10 микрограма с интервал от три седмици. Дозите за възрастни съдържат 30 микрограма.


Одобрението идва, докато Европа отново стана епицентърът на пандемията с около половината от световните случаи на заразени и починали.


Ваксинирането на деца и млади хора, които могат неволно да предадат COVID-19 на други, се счита за критична стъпка към овладяване на пандемията. В Германия и Холандия децата в момента представляват по-голямата част от случаите.


Pfizer и BioNTech заявиха, че тяхната ваксина, която се нарича Comirnaty, е показала 90,7% ефикасност срещу коронавируса в клинични тестове на деца на възраст от 5 до 11 години.


„Ползите от Comirnaty при деца на възраст от 5 до 11 години надвишават рисковете, особено при тези със състояния, които увеличават риска от тежък COVID-19“, обяви EMA.


Въпреки че окончателното одобрение зависи от Европейската комисия, то обикновено следва препоръките на EMA и източник от ЕС е заявил пред „Ройтерс“ че решението вероятно ще бъде взето в петък.


„Днешната препоръка (...) е ясна, че ваксината BioNTech-Pfizer е безопасна и ефективна за малки деца и може да им предложи допълнителна защита“, написа в Twitter еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.


Страните няма да могат да започнат да разпространяват снимките сред по-малките деца до следващия месец. Първата от педиатричната версия с ниски дози ще бъде доставена на 20 декември, каза говорител на BioNTech.


Говорителят на полското здравно министерство Войцех Андрусевич каза пред държавната информационна агенция PAP, че Полша ще започне да ваксинира деца на възраст 5-11 години през декември.


ЕС се присъединява към нарастващ брой държави, включително САЩ, Канада, Израел, Китай и Саудитска Арабия, които са разрешили ваксините за деца във възрастовата група 5-11 години и по-малки.


Десетки милиони деца от тази възрастова група ще отговарят на условията за ваксиниране в ЕС. Германия ще получи 2,4 милиона дози с първата пратка, достатъчни за ваксинирането на около половината деца в страната на възраст 5-11 години, каза говорителката на BioNTech.


За педиатрични ваксини американският регулатор разреши нова версия на ваксината, която използва нов буфер и позволява съхранението в хладилници до 10 седмици.

Отново център на заразата

Нарастващите случаи в Европа предизвикаха нови непопулярни ограничения на движението, докато зимата обхваща региона и хората се събират все по-често на закрито за празненства в навечерието на Коледа, осигурявайки перфектни условия за разпространение на COVID-19.


Словакия започна двуседмично блокиране в четвъртък, следвайки примера на Австрия, докато португалското и френското правителства обмислят още ограничения.


Докато здравните експерти настояват за по-широкото използване на бустерни ваксини, за да се опитат да избегнат претоварването на болниците, тъй като имунитетът от по-ранни ваксини намалява, ваксинирането на млади хора е друг инструмент в борбата с вируса.


Някои страни обаче ограничиха използването на ваксини с COVID-19, базирани на така наречената mRNA технология, използвана от Pfizer-BioNTech, за по-млади хора след съобщения за възможни редки сърдечно-съдови странични ефекти.


Висшият служител на инфекциозните болести в САЩ Антъни Фаучи каза пред „Ройтерс“ тази седмица, че няма признаци за нови проблеми с безопасността, откакто пускането на ваксини за по-малки деца започна по-рано този месец.


Най-малко 10% от 28 милиона отговарящи на условията деца в САЩ са получили първа доза.