ЕС ще предложи 9-месечен лимит за валидност на ваксините срещу Covid за пътуване

Очаква се предложенията, които обхващат пътувания от държави извън ЕС, да бъдат обявени по-късно в четвъртък.

11:04 | 25 ноември 2021
Обновен: 11:17 | 25 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз ще препоръча сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 за пътуване в блока да важи 9 месеца, както и да се даде приоритет на ваксинираните пътници, според документ, видян от Bloomberg.

Европейската комисия ще предложи на държавите-членки да продължат да приветстват всички пътници, ваксинирани с препарати, одобрени от блока. В документа се предлага и страните да отворят отново от 10 януари за всички, които са използвали ваксини, одобрени от Световната здравна организация.

Предложените актуализации също така въвеждат новия срок за валидност на ваксинацията срещу Covid, което предполага, че ще са необходими поддържащи дози 9 месеца след имунизация.

Очаква се предложенията, които обхващат пътувания от държави извън ЕС, да бъдат обявени по-късно в четвъртък.

Правителствата на ЕС настояват блокът да изглади различията в правилата, с което да се запази възможността за пътуване, след като страните членки използват различни подходи за периода, в който ще важи сертификата за ваксинация и как да управляват поставянето на бустерните ваксини.

Тъй като последната вълна от пандемията в цяла Европа набира сила, изпълнителният орган на ЕС планира да прекрати своя бял списък със страни, от които ще могат да влизат всички пътуващи, независимо от ваксиниционния си статут, считано от 1 март. От тази дата нататък ваксинираните и преболедувалите пътници с цифров сертификат Covid на ЕС или еквивалентен пропуск ще могат да влизат в блока.

Новите правила ще позволят и пътуване до ЕС на деца между 6 и 17 години, на които покажат отрицателен PCR тест преди заминаване, дори ако не са ваксинирани. Страните от ЕС могат да изискват допълнителни тестове след пристигането, карантина или самоизолация. Предложенията ще бъдат внесени в Европейския съвет.

Като допълнителна предпазна мярка ще се изисква и отрицателен PCR тест за всички пътници, които са били ваксинирани с одобрена от СЗО ваксина, която не е одобрена от европейския регулатор на лекарствата, както и за преболедували пътници.