Георгиева: Изграждането на работодателската марка е ключова стратегия за подбор

Разрастването и разпространението на облачните технологии би улеснило процеса на работа и би спомогнало за развитието на HR индустрията.

20:54 | 21 януари 2016
Автор: Investor.bg
Йоанна Георгиева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йоанна Георгиева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В национален и световен мащаб се работи за създаването на стандарти по отношение на ролите в HR индустрията. Британският институт на сертифицираните специалисти по управление и развитие на персонала (CIPD) има рамка, която служи за ориентация и налагане на професионални стандарти в сферата. По този модел работи и Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), коментира Йоанна Георгиева, експерт по управление на човешките ресурси, Brain Workshop Institute в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Изборът на работодателите дали да наемат HR специалист вътре във фирмата или да използват външните услуги на HR агенции е различен и зависи от самата компания.

“HR агенциите не изключват и вътрешния отдел „Човешки ресурси“.

Международните компании с представителства в България, например, разполагат с вътрешен HR екип, но се обръщат и към HR агенции, поясни още Георгиева.

Хедхънтингът е една от ключовите стратегии за подбор, насочена към по-високите нива. Браншът в България се развива от края на 90-те години, но с различни периоди на пикове и спадове. Интересното е, че хедхънтингът започва да се появява и при по-ниските позиции и стартови нива, което е нетрадиционно за подобен тип услуга в световен мащаб, споделя още Георгиева.

Вижте повече в следващото видео: