Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България, Гърция и Румъния трябва да създадат "Балканския Бенелюкс"

Проф. Владимир Чуков, арабист, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 09.11.2021

21:04 | 9 ноември 2021
Обновен: 23:10 | 9 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Създаването на регионални съюзи от страна на САЩ, подобни на Aukus, може да се приеме като част от външната политика на демократите в Америка. Те са много по-гъвкави, действат разширено и за всяко действие търсят съответните партньори.  България трябва да почерпи от този опит и да го приложи на местна почва. Това заяви проф. Владимир Чуков, арабист, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Ивайло Лаков. 

“Имате една конкретна проблемна ситуация и Вие търсите възможно най-подходящите партньори, които биха били допълнителен инструмент за решаването на кризата. Това да политиката на партията на демократите.” 

Проф. Чуков заяви, че администрацията на Байдън в рамките на около десет дни е успяла да създаде малки коалиции, които са специално с цел да се реши конкретен проблем, който дори не е на глобално ниво. Примерът, който гостът даде бе с желанието на турския държавен глава Реджеп Ердоган да изгони 10 посланици.

“На мен ми направи впечатление именно селекцията на държавите, които САЩ избра, за да наложи натиск върху Анкара. Ако прочетете страните, които администрацията на Байдън е избрала, ще видите, че Великобритания я няма, я тя е стожерът на Aukus. Но за сметка на това след Брекзит има много топли връзки с Турция и в случая няма да свърши работа.” 

Проф. Чуков даде множество примери за различни ситуации на международната сцена, при които САЩ специално подбира своите партньори, но оставя на заден план други страни, които в определени ситуации е приоритизирала. Впечатление направи неговото изказване за казуса с Република Северна Македония и българското вето. 

“Тук ситуацията е по-сложна, защото става въпрос за много стар конфликт, а не за моментна ситуация. Освен това България няма постоянна политика по този въпрос, а от време на време прави крачка напред, а след това назад.”

Експертът по международни отношения заяви, че фиксацията на българските политици към Македония всъщност е идея на около 100 години. Според него, външната политика на България “оставя питомното, за да гони дивото”. Под дивото той има предвид подобряването и затягане на отношенията с Гърция и Румъния. 

“За Паневропейски коридор номер 8 (коридорът, който трябва да свърже България, Северна Македония и Албания) се говори от 15 години. Аз до момента не съм видял нищо освен приказки. Дори железопътна линия няма между Скопие и София.” 

Проф. Владимир Чуков посочи, че Българската външна политика трябва да бъде насочена към това да се създаде “Балканския Бенелюкс” (съюз между България, Гърция и Румъния). Неговото мнение е, че трите държави имат общи икономически интереси и сходности и могат да се превърнат в тил на една водеща регионална сила като Турция.

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на "Светът е бизнес" може да гледате тук.